Forum- rozwiniêcie tematu

dodaj nowy temat

O¶wietlenie ko¶cio³a

1922. W koñcu o¶wietlono ¶ciany ko¶cio³a P&P( prywatnego budynku). Rozumiem, ¿e jest to ta inwestycja, na któr± Urz±d Gminy wy³o¿y³ 50000z³ z naszych podatków. Kolêda w tym roku powinna byæ ju¿ sp³acona ; ). Liczê, ¿e miasto dzieli kasê spo³eczn± równo i jest ju¿ przygotowane na o¶wietlenie drugiego naszego ko¶cio³a. Tak, chyba by³oby uczciwie. Ja co prawda nie uczêszczam do ¿adnego z powy¿szych budynków, ale mam zabytkow± kamienicê w centrum miasta. Czy te¿ mogê liczyæ na ¶wiate³ka? ;)

odpowiedz

1. Chyba choinkowe..hehe.

2. Có¿. Mo¿e posz³o sporo kasy;ale jaka jako¶æ o¶wietlenia ko¶cio³a i wie¿y :) powinni¶my siê cieszyæ.

3. poczekaj - nied³ugo miasto zacznie budowaæ "¶cie¿kê pielgrzymkow±" do ¦w. Lipki ... to dopiero bêdzie ciekawy sposób wydawania kasy. Gdybym móg wskazaæ - miasto powinno inwestowaæ ka¿d± z³otówkê w przygotowanie terenów pod dzia³alno¶æ gospodarcz± (z planu wynika ¿e jest na to miejsce za dworcem kolejowym). Bez tego (gotowa kanalizacja, dojazd, pr±d, woda) ¿aden inwestor na Reszel nie spojrzy...

4. Od kiedy ko¶ció³ jest prywatny? Ludzie chyba nie rozumiej±, ¿e to jest nasze wspólne dobro, nasz zabytek, trzeba go promowaæ. Zobaczcie w innych miastach np. Toruñ - ca³a starówka jest o¶wietlona i nikt nie robi z tego problemu,jest to normalne. Tylko w naszym ko³tuñskim mie¶cie wszystko przeszkadza. Dlaczego komu¶ co¶ zrobiono, a dla mnie nie? Dobrze, ¿e te g³upie my¶li wyr±bano ze strony Reszla, co by pomy¶leli o nas ludzie z innych miast?

5. Mnie o¶wietlenie siê podoba!Jeszcze Zamek i wiêcej pal±cych siê lamp w parku.Miasteczko wtedy bêdzie jak z bajki.

6. To mo¿e Janusz, zamek o¶wietlimy i dach wyremontujemy, te¿ jest dobrem wspólnym(zabytkiem). Czy on jest ju¿ zbyt ma³o wspólny? Jest ró¿nica kiedy spo³eczno¶æ sk³ada siê ze swoich podatków na restauracjê, remont, o¶wietlenie itp. zabytku, który jest dobrem wspólnym nie zarabiaj±cym na siebie np. mury miejskie, most, a co innego dotowaæ instytucje, która sama mo¿e zdobyæ pieni±dze (dofinansowanie). Pamiêtaj, ¿e ko¶ció³ s³u¿y tylko pewnej grupie wiernych, a o¶wietlenie to dekoracja, a nie niezbêdne prace remontowe. Ko¶ció³ P&P sam móg³by postaraæ siê o pieni±dze. Przyk³adem jest tu klasztor w ¶w. Lipce.

7. To mo¿e Janusz, zamek o¶wietlimy i dach wyremontujemy, te¿ jest dobrem wspólnym(zabytkiem). Czy on jest ju¿ zbyt ma³o wspólny? Jest ró¿nica kiedy spo³eczno¶æ sk³ada siê ze swoich podatków na restauracjê, remont, o¶wietlenie itp. zabytku, który jest dobrem wspólnym nie zarabiaj±cym na siebie np. mury miejskie, most, a co innego dotowaæ instytucje, która sama mo¿e zdobyæ pieni±dze (dofinansowanie). Pamiêtaj, ¿e ko¶ció³ s³u¿y tylko pewnej grupie wiernych, a o¶wietlenie to dekoracja, a nie niezbêdne prace remontowe. Ko¶ció³ P&P sam móg³by postaraæ siê o pieni±dze. Przyk³adem jest tu klasztor w ¶w. Lipce.

odpowiedz

<< wróæ do tematów

Portal informuje, ¿e nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi umieszczanych przez u¿ytkowników na Forum.

© 1998-2012 Specnet