2086. Wóz stra¿acki w dniu wczorajszym zaszar¿owa³ na zakrêcie ul.Chrobrego-Jagie³³y jad±c od strony Korsz..Szczê¶cie ¿e nie jecha³ ¿aden samochód z miasta i nikt nie szed³,bo by³aby masakra!!! Panie kierowco trochê wyobra¼ni!
odpowiedz1. Mundurowym wszystko wolno.
2. Do "patriot": to raczej w twoim przypadku przyda³oby siê trochê wyobra¼ni. Kierowca wie co robi. A kiedy zagro¿one jest ludzkie ¿ycie lub czyj¶ dobytek wa¿na jest ka¿da sekunda.
3. Do\"szalonykefir"\Cz³owieku on pêdzi³ za szybko i na zakrêcie wypad³ na chodnik.Przez t± \wa¿n± sekundê\,gdyby jecha³a ca³a rodzina w samochodzie z miasta,by³aby martwa..Wybacz ale ten kierowca,nie wiedzia³ co robi.Po¿ar okaza³ siê,chyba niegro¼ny a zagro¿enie,które mia³o miejsce,by³o ¶miertelne..Na marginesie,gdybym jecha³ minutê pó¼niej z miasta napewno bym teraz z Tob± nie pisa³(wiêc nie mów mi o wyobra¼ni).
4. Czy to stra¿ak czy policjant,nie mo¿e ³amaæ prawa.Uwa¿am,¿e nale¿y siê zwrócenie uwagi prze³o¿onych o takim incydencie panu ktory wtedy kierowa³.Czasami pewno¶æ gubi.Dobrze ,¿e nikomu nic siê nie sta³o,ale mog³o.Wyobra¿nia to wa¿na cecha potrzebna dla ka¿dego kierowcy.
5. zgadzam siê z patriot jak mówi± w pogotowiu martwa za³oga to ju¿ ¿adna za³oga tak samo jest z stra¿akami czy innymi ale jeszcze ani pogotowie jad±ce na sygna³ach , stra¿ak czy policjant prawo go tak samo obowi±zuje i nie jest to prawda ze jest to stra¿ czy karetka to mu wolno przekraczaæ prêdko¶æ, oczywi¶cie my kierowcy powinni¶my zjechaæ do pobocza jak najbli¿ej i ust±piæ bo tak wypada
6. No tak to jak czerwone ¶wiat³o to karetka, radiowóz, czy wóz stra¿acki jad±cy do wypadku grzecznie stoi i czeka, jak jest strefa zamieszkania to jedzie 20 km/h, nie mo¿e siê zatrzymaæ w miejscu niedozwolonym, albo pojechaæ pod zakaz ¿eby zaoszczêdziæ czas, pierwszeñstwa te¿ nie trzeba mu ust±piæ, no bo to w koñcu tylko czyje¶ ¿ycie, no proszê Was... Pojazd uprzywilejowany jak sama nazwa wskazuje nie jest ograniczony przepisami, czyli sygnalizacja ¶wietlna jak i inne znaki go nie obowi±zuj±, jedyne do czego musi siê stosowaæ to policjant kieruj±cy ruchem na skrzy¿owaniu...
7. Prawo o ruchu drogowym: Art. 9. Uczestnik ruchu i inna osoba znajduj±ca siê na drodze s± obowi±zani u³atwiæ przejazd pojazdu uprzywilejowanego, w szczególno¶ci przez niezw³oczne usuniêcie siê z jego drogi, a w razie potrzeby zatrzymanie siê. Art. 53. 2. Kieruj±cy pojazdem uprzywilejowanym mo¿e, pod warunkiem zachowania szczególnej ostro¿no¶ci, nie stosowaæ siê do przepisów o ruchu pojazdów, zatrzymaniu i postoju oraz do znaków i sygna³ów drogowych tylko w razie, gdy: 1) uczestniczy: a) w akcji zwi±zanej z ratowaniem ¿ycia ...
8. No dok³adnie o tym mówiê, tylko nie chcia³o mi siê artyku³ów na to szukaæ ;)
9. 4String,zgadzam siê z Tob±,ale tu chodzi o to ¿e w zakrêt powinien wej¶æ na swoim pasie ruchu,bo osoba jad±ca z miasta mog³a nie s³yszeæ sygna³ów d¼wiêkowych(w³±czone g³o¶niej radio,problem ze s³uchem itd)..Ja mam tylko o ten zakrêt pretensjê,nie o to co jest oczywiste w przypadku pojazdu uprzywilejowanego.Osoba jad±ca z miasta nie mia³a szans ¿eby gdziekolwiek uciec i tym samym ust±piæ przejazdu pojazdowi uprzywilejowanemu(dlatego mówiê o braku wyobra¼ni kieruj±cego tym wozem).Czy Twoim zdaniem ratowanie mienia lub ¿ycia,kosztem rozwalenia w newralgicznym miejscu kogo¶ innego jest ok..
10. Mój post nie by³ kierowany do Ciebie Patriot ;) oczywi¶cie, ¿e powinien jechaæ swoim pasem, ale nie widzia³em tego wiêc i nie pisa³em jaki¶ bezsensownych postów, które nic by nie wnios³y, ale czasem szlag trafia jak siê czyta, niektóre wypowiedzi ;) Na szczê¶cie nikomu nic siê nie sta³o, a ka¿dy kierowca siê czasem myli - wymusi pierwszeñstwo, ¼le wejdzie w zakrêt ;) przejedzie na czerwonym itp itd, tak te¿ by³o pewnie i w tym przypadku(chocia¿ kierowcy s³u¿b ratunkowych nie powinni ich robiæ w ogóle), sam nigdy nie widzia³em niczego podobnego w wykonaniu naszych stra¿aków, ani ¿adnych innych s³u¿b u nas czy w innych miastach. Jeszcze raz - grunt, ¿e nic siê wtedy nie sta³o :) Pozdrawiam ;)
11. Masz racjê,ca³e szczê¶cie ¿e nic siê nie sta³o(ja bardziej emocjonalnie do tego podszed³em,bo widzia³em to zaj¶cie).No dobrze ju¿ damy spokój tej sprawie...Pozdrawiam.
Portal informuje, ¿e nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi umieszczanych przez u¿ytkowników na Forum.