dnia: 26-10-2011 godz 19:39 jkjlj@wp.pl napisał(a):

Temat: skrzyzowanie

witam może ktoś wyjaśni skrzyżowanie ulicy krótkiej z ul.rynek jadąc od strony pizzerji w kierunku apteki pod orłem i skręcając w lewo do alkoholi nie ma żadnego znaku z jaka kolwiek informacja czy trzeba ustąpic czy ma się pierwszeństwo czyli skrzyżowanie równo rzędne tak?! czyli puszczamy pojazdy z prawej strony! a jadąc ul. krótką od strony Reymonta prosto do alkoholi stoi znak ustąp czyli ten od strony pizzeri stoi i ten od strony Reymonta czyli kto ma pierwszeństwo? bo już sie pogubiłem

dnia: 2011-10-26 21:30:31 rybka skomentował(a):

1. podobna sytuacja jest odrobinę dalej, na skrzyżowaniu koło Alkoholi z ulicą (chyba) Sienkiewicza

dnia: 2011-10-26 21:57:47 Adam skomentował(a):

2. na ulicy krótkiej i tej koło alkohli są znaku "ustąp pierwszeństwa". Mam nadzieję że pomogłem.

dnia: 2011-10-27 14:21:49 Shadowsun skomentował(a):

3. Ale jadąc od mostu obok Ełckiego, Crisa, Fenika i przez krótką masz przecież drogę główną... czyli drogę z pierszenstwem

dnia: 2011-10-27 14:36:29 skomentował(a):

4. a z kąd wiesz że tam jest droga główna jadac przez tyle skrzyżowań? przy każdym skrzyżowaniu powinien stac znak

dnia: 2011-10-27 15:20:48 Shadowsun skomentował(a):

5. Jak już to "skąd". Po prostu. A zresztą nieważne. Jeśli chodzi wam o wjazd i zjazd na/z Krótką/Krótkiej to nie jest to istotne wg mnie.. Bo przecież samochód zjeżdżający z Krótkiej nie będzie sprawiał problemu dla samochodu wjeżdżającego na krótką z miasta... Każdy jedzie w przeciwnym kierunku i ma inny pas ruchu... Chociaż wiadomo, że czasem tam stoją na ulicy samochody, więc dwa się nie zmieszczą, ale to już dopasowywanie się do sytuacji na drodze i zasada ograniczonego zaufania - czysto teoretycznie sprawa wygląda tak jak napisałam.

dnia: 2011-10-27 16:13:56 Shadowsun skomentował(a):

6. No dobra, znak tam powinien stać, ale myślę, ze można sobie poradzić i bez tego, tam chyba na ulicy krótkiej jest gdzieś znak ustąp, ale bodajże po jednej stronie(nie jestem pewna, bo nie pamiętam dokładnie, dawno tam nie przejeżdżałam). Ale rzeczywiście ktoś powinien o to zadbać, tylko kto? :)

dnia: 2011-10-27 18:51:22 Shadowsun skomentował(a):

7. Byłam tam i sprawdziłam :) No więc Ci z Krótkiej mają pierwszeństwo. Bo tam nie ma znaków, więc po prostu zasady na normalnym skrzyżowaniu równorzędnym. Przepuszcza się tego z naprzeciwka i z prawej, a że z naprzeciwka nikogo nie bedzie, bo jest tam deptak, to trzeba przepuscic tego z Krótkiej ;)

dnia: 2011-10-27 19:31:25 rybka skomentował(a):

8. Jak to nie ma?!! jest wyraĽny żółty znak USTˇP PIERSZEŃSTWA na ulicy krótkiej. Załóżmy następującą sytuację: samochód jadący od Fenika chce skręcić w lewo. W tym samym czasie samochód jadący z Krótkiej chce jechać prosto. Oba samochody się zatrzymują, gdyż według każdego z nich samochód drugi ma pierwszeństwo (wiadomo o co chodzi, nie będę już tego rozpisywał). W związku z tym każdy z nich stoi i czeka na siebie nawzajem aż drugi z nich ruszy. Skoro samochód nr 1 nie rusza to jadący samochodem nr 2 wpada w irytacje i rusza, to samo dzieje sie z kierowcą samochodu drugiego i następuje kolizja. Po czyjej stronie w takiej sytuacji jest wina???

dnia: 2011-10-27 23:14:16 no-one skomentował(a):

9. Rybko, najpierw stosujemy się do znaków, póĽniej do "reguły prawej strony". Tamto skrzyżowanie to akurat pikuś, najwięcej problemów jest na skrzyżowaniu przy studni. Wiele razy wymuszają tam pierwszeństwo przejazdu osoby jadące od strony Pelcowizny w stronę mostu. NajwyraĽniej nie znają zasad ruchu na skrzyżowaniu równorzędnym. Najgorsze jest to, że policja też nie do końca...

dnia: 2011-10-28 08:59:07 4String skomentował(a):

10. i znów czytanie ze zrozumieniem...

dnia: 2011-10-29 15:57:11 jkjlj@wp.pl skomentował(a):

11. tak ty jako mieszkaniec to wiesz ale jak ktoś przyjedzie z innego miasta to ma wielki problem.tak jest wiele takich skrzyżowań w Reszlu ale nasze władze maja to gdzieś.

dnia: 2011-10-29 17:27:25 4String skomentował(a):

12. tu cała masa mieszkańców nie wie jak się poruszać po swoim własnym mieście i wcale nie wynika to ze złego oznakowania, a głównie z braku znajomości przepisów ruchu drogowego i mało 'myślącej' jazdy

dnia: 2011-10-30 23:57:09 zyx skomentował(a):

13. jeżeli ktoś kojarzy rondo kwadratowe w Olsztynie przy palcu Piłsudskiego to niech teraz skojarzy to rondo z naszym Reszelskim centrum miasta, wygląda to prawie identycznie, wydaje mi się że ogólnie zasada poruszania się w centrum powinna wyglądać wlaśnie jak na takowym rondzie, czyli Ci którzy się na nim znajdują mają pierwszeństwo, więc jeżeli chodzi o pytanie zawarte w temacie : jadący od fenika ma pierwszeństwo. Ale to tylko mój domysł ;)

dnia: 2011-10-31 07:26:59 Jaaaaa skomentował(a):

14. Rzeczywiście to tylko domysł, bo już przy studni ten "krążący po rondzie" nie ma pierwszeństwa tylko ten jadący od strony mostu.

dnia: 2011-11-01 15:45:11 maja skomentował(a):

15. "kkk", "Shadowsun", ".ik.il.i" - dajcie znać jak będziecie wyjeżdżać na miasto, zostanę w domu. Normalnie strach wyjeżdżać na reszelskie ulice gdy czyta się jakie takie wątpliwości mają kierowcy w oczywistych przypadkach.

Ty odpowiadasz: *

e-mail: (*)

nick: *

proszę wpisać to słowo:

(*) - pola obowiązkowe

Uwaga.
Posty zawierające adresy stron www lub e-mail nie są zapisywane.
Treści o charakterze reklamowymusuwane,
Adresy e-mail nie są ujawniane.

wróć bez zapisywania