Forum- rozwiniêcie tematu

dodaj nowy temat

wybory siê zbli¿aj± a z nimi kandydaci..

1767. :)

odpowiedz

1. W³a¶nie ! ¦wietna okazja dla tych wszystkich, którzy produkuj± siê na forum jak to radni nic nie robi± i w gminie wszystko jest ¼le - zwalnia siê miejsce w radzie, startujcie! Startujcie pod has³ami: za³atwiê dla Reszla Biedronkê, naprawiê chodniki, wybudujê mieszkania, obni¿ê cenê wody, stworzê w Reszlu nowe miejsca pracy, doprowadzê do wyremontowania Hotelowej, itd. Oczywi¶cie s± to m¿onki, ale ci, którzy domagali siê od radnych za³atwienia tych spraw, chyba bêd± teraz chcieli wzi±æ sprawy w swoje rêce i pokazaæ, ¿e jednak mo¿na, czy tak ? Hi hi, chyba jednak nikt siê nie zg³osi, bo jak zwykle, gdy przychodzi do konkretów, to wszyscy "roszczeniowcy" chowaj± siê po k±tach.

2. Nasi radni wiele obiecywali ,niewiele tych obietnic spe³nili.Do Rady powinni startowaæ ludzie ,którzy chc± i umiej± dzia³aæ .Niepowa¿ne jest wzywanie do kandydowania do Rady wszystkich "niezadowolonych" .Bo wyborcy maj± prawo oczekiwaæ od "wybrañców "wywi±zywania siê z obietnic.I nie ¿yczê sobie byæ nazywan± "roszczeniowcem",bo mam prawo chcieæ !!!

3. Te¿ tak uwa¿am,wybrañców nikt nie zmusza³ do kandydowania..Ja siê do tego nie nadajê,wiêc nie pcham siê do w³adzy..proste??

4. no i znowu bêd± ci sami i to samo

5. Wzywanie do tego aby "niezadowoleni" kandydowali do rady jest jak najbardziej powa¿ne i zasadne. Jest rzecz± normaln±, ¿e ka¿da w³adza ma krytyków, wiêc jest zupe³nie naturalne, ¿e przy nadarzaj±cej siê okazji (wybory do rady) ci krytycy powinni stan±æ w szranki i pokazaæ jak oni sobie wyobra¿aj± dzia³anie solidnego radnego. Tym bardziej, ¿e s± to osoby interesuj±ce siê tym co siê dzieje w gminie i powiecie (to dobrze), nieustannie ¶ledz±ce poczynania w³adz (to ¶wietnie), a wiêc sprawy gminy nie s± im obce. To kto ma kandydowaæ, je¶li w³a¶nie nie tacy ludzie ? Ca³y sens w³adzy samorz±dowej polega na tym, ¿e my sami wybierami nasz± w³adzê spo¶ród siebie - je¿eli jeste¶ niezadowolna, to przyjmij ten obowi±zek na siebie, nie unikaj obywatelskiej odpowiedzialno¶ci. Chyba, ¿e te osoby boj± siê, ¿e nie dadz± sobie rady, wiêc lepiej bezpiecznie staæ z boku i wysuwaæ roszczenia, obojêtnie czy z sensem czy bez sensu, bo tak naprawdê jedynym przejawem ich zainteresowania sprawami gminy s± roszczenia wobec w³adz, wiêc gdyby sami stali siê elementem tych w³adz, to do kogo mogliby zanosiæ swoje pretensje, do samych siebie ? A przyzwyczajenie to druga natura cz³owieka... A swoj± drog±, to proszê o przypomnienie, który radny obiecywa³, ¿e za³atwi cokolwiek ze spraw wymienionych przeze mnie w poprzednim po¶cie - bo jako¶ nie pamiêtam, aby ktokolwiek co¶ z tych rzeczy obiecywa³ (je¶li siê mylê to proszê o korektê).

6. jakie miasto tacy radni

7. Do"moba",to co piszesz to jakie¶ kompletne pomieszanie pojêc, w statucie ka¿dej gminy napisane jest ¿e: "g³ównym zadaniem radnego jest kierowanie siê zg. z prawem, dobrem wspólnoty Gminy, reprezentowanie wyborców, utrzymywanie sta³ego kontaktu z mieszkañcami i ich organizacjami, przyjmowanie zg³aszanych przez mieszkañców postulatów i wniosków i przedstawianie ich organom Gminy,- patrz BURMISTRZ, do rozpatrzenia. Wiêc to nie zadanie dla radnego by budowa³ domy, naprawia³ chodniki czy stwarza³ miejsca pracy - to wy³±cznie rola Burmistrza, który znaj±c mo¿liwo¶ci Gminy i jej najpilniejsze potrzeby (w³a¶nie przedstawione przez radnych), dok³adaj±c maksimum w³asnego wysi³ku podejmuje decyzje najlepsze dla jej mieszkañców. A pisanie, ¿e radny co¶ obiecywa³ a potem nie za³atwi³, to po prostu totalna kompromitacja reszelskiego "¶rodowiska samorz±dowego".

8. Z tym, ¿e to pomieszanie pojêæ, o którym piszesz "halino", wprowadzaj± niektórzy forumowicze nieustannie wieszaj±cy psy na radnych, a nie ja. Ja zdajê sobie sprawê z tego co mo¿e radny i co mo¿e burmistrz a moje teksty kierujê do tych, którzy nie wiedz±. Poniewa¿ cierpliwe t³umaczenie podstawowych spraw nie odnosi efektu, to proponujê tym najbardziej roszczeniowym mieszkañcom naszej gminy, aby sami pokazali jak siê robi to, czego ¿±daj± od radnych. Ale póki co, ¿aden nie chce, robi± uniki. Mogê jeszcze zrozumieæ tych, którzy pisz±, ¿e siê do tego nie nadaj±. To naturalne, ¿e dla ka¿dego cz³owieka istniej± obszary czy to ¿ycia zawodowego czy aktywno¶ci spo³ecznej, które mu bardziej odpowiadaj±, które preferuje a istniej± te¿ takie, w których odnajduje siê gorzej. Je¿eli kto¶ jest tego ¶wiadomy, to jest to postawa rozumna i odpowiedzialna. Chocia¿ i tutaj mo¿na "wrzuciæ kamyk do ogródka", bo przecie¿ samorz±d na takim niskim szczeblu jak gmina, nie jest czym¶ szczególnie skomplikowanym. Niepowa¿ni s± natomiast ci, którzy ob¶miewaj± rzekom± niekompetencjê lokalnej w³adzy, ale sami nie maj± kompletnie nic do zaoferowania i jak ognia boj± siê przyjêcia na siebie odpowiedzialno¶ci za nasz± lokaln± spo³eczno¶æ. Moje teksty kierowane s± w wiêkszo¶ci do takich ludzi.

odpowiedz

<< wróæ do tematów

Portal informuje, ¿e nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶æ wypowiedzi umieszczanych przez u¿ytkowników na Forum.

© 1998-2012 Specnet