W tym dniu Reszel spotka się o 18.00 w kościele na Mszy Św.Potem odbędzie się spektakl"Świadek Nadzieji" w wykonaniu artystów Teatru Krakowskiego.Zapalimy znicze,przyniesiemy kwiaty pod tablicę umieszczoną pod figurą Jezusa Niosącego Krzyż.Pamiętajmy.
4 rocznica śmierci Jana Pawła II
Rozmowa rozpoczęta 02.04.2009, 15:56 · 17 odpowiedzi · 0 wyświetleń
a podobno grzechem jest oddawanie czci figurą
'nie będziesz miał bogów cudzych przede mną ' a teraz pomódlmy się do matki boskiej...
dokładnie
PosiedĽcie lepiej nad Pismem ¦w., a potem się wypowiadajcie. Kościół ma RACJĘ, po moim dociekaniu tak twierdzę. Trzeba dużo nad nią myśleć, ale warto inaczej się postrzega życie i świat.
Przed popełnieniem błędu podczas lektury strzeże czytających Duch ¦więty. Dokonuje tego poprzez Nauczycielski Urząd Kościoła! Dbając o więĽ z Kościołem, można zatem czytać spokojnie. Jak więc na co dzień korzystać z tej opieki, prowadzenia i oparcia? Sposób jest prosty i łatwo dostępny. Czytający Pismo ¦więte winni równocześnie poznawać Katechizm Kościoła katolickiego.
To mam wierzyć w to co jest Piśmie czy w KatechiĽmie ?? :) Skoro to się nie pokrywa to chyba coś z Kościołem jest nie tak :P
Solid puknij się .....o co Ci chłopie znowu chodzi, może podyskutuj o tych marnotach Orlętach.
a może po prostu brakuje Ci argumentów. Zanim coś powiesz to popatrz wokół siebie, na tych hipokrytów mieniących się wielkimi chrześcijanami, którzy w życiu nie potrafią stosować Pisma. Szanuję ludzi wierzących, wiem jednak jak to wygląda w Reszlu, ilu jest wiernych na pokaz. Więc radzę się zastanowić. A od Orląt to wara.
post nr.7 mógł byś nic nie pisać i sie nie ośmieszać przynajmniej...
A ty reszelak to błyszczysz.....wiara jest osobistą sprawą człowieka.Ten post tylko informuje o tym co się miało wydarzyć,ja nie życzę sobie Twoich głupich uwag,żaden laik nie będzie mi zwracał uwagi odnośnie wiary.Człowiek jest człowiekiem i sam decyduje o tym jak się zachowuje i sam się z tego rozlicza przed swoim sumieniem.Nie trzeba być wierzącym, by być dobrym czy złym.Jeśli macie chłopaki problem z wiarą to nie na tym forum,a pieniądze przeznaczone na Orlęta,warto przeznaczyc np. na biegi albo tenis dla dzieci z podstawowki i gimnazjum i liceum.Bo wtedy może będą jakieś wyniki przynajmniej zdrowotne.
Tak wiara jest osobistą,sprawą człowieka, szanuje ludzi którzy wierzą i postępują tak jak im religia nakazuje ale teraz większość jest bogobojna na pokaz...
I uważa że ich religia jest jedyną słuszną, jedyną prawdziwą.
Bezkrytyczna wiara nie toleruje myślenia, ale to już zostawiam. A dla Twojej wiadomości w Orlętach są grupy młodzieżowe, prowadzone przez wykwalifikowane osoby. Młodzież może trenować, rozwijać koordynację ruchową. EOT
Dlaczego atakujesz i kogo?Tych którzy żle postępują nie ty będziesz rozliczać,więc nie musisz o nich pisać.Napisz może o tych dobrych takich jak nieżyjacy JP II.Człowiek uczy się całe życie ,może Ci niedobrzy zmienią się.To że chodzi się do kościoła to nie pokaz,to pewien wysiłek odnośnie pracy nad sobą.Człowiek wierzący zawsze będzie bronił swojej wiary.JP II szanowali wierzący i niewierzący.
Czyn wole swą, niechaj będzie całym Prawem.
Nie masz żadnego prawa prócz czynienia twej woli. Czyn ja i nikt inny nie powie nie.
Każdy mężczyzna i każda kobieta jest gwiazdą.
Nie ma boga prócz człowieka.
Człowiek ma prawo żyć wedle swych własnych praw
żyć tak jak tego chce
pracować tak jak chce
bawić się tak jak chce
odpoczywać tak jak chce
umrzeć kiedy i jak chce
Człowiek ma prawo jeść to co chce: pić to co chce: mieszkać tam gdzie chce: podróżować po powierzchni Ziemi tam gdzie tylko chce.
Człowiek ma prawo myśleć co chce
mówić co chce: pisać co chce: rysować, malować, rzeĽbić, ryć, odlewać, budować co chce: ubierać się jak chce
Człowiek ma prawo kochać jak chce
Człowiek ma prawo zabijać tych, którzy uniemożliwiają mu korzystanie z tych praw
Alojzy powodzenia ,zobaczymy co w życiu osiągniesz żyjąc według tego co piszesz.
Bez innych nic nie znaczysz....Pisać mozna wszystko,ale życie codzienne doswiadcza nas inaczej.Tak jak Ty mówi przeważnie człowiek leniwy, który nie wie co to praca ,odpowiedzialność,pomoc drugiemu człowiekowi,nie zna życia.Tak właśnie nie da żyć ,jak to Ty opisujesz.Realia są inne.....
Jeśli mówisz, że wiara jest rzeczą osobistą, to dlaczego nazywasz laikami tych, którzy myślą inaczej ?
Bo wiara jest osobistą sprawą człowieka, dopóki człowiek ma taki sam pogląd jak inni...