witam wszystkich
jestem absolwentem ZSR w reszlu ciekawi mnie bardzo to dlaczego w miescie które słynie z technikum rolniczego zaniechano tego kierunku kształcenia .
jestesmy przeciez w UE a przy programch pomocowych takich jak SAPARD czy SPO podstawowym i niezbednym kryterium jest wykształcenie rolnicze
reszel z tego zrezygnował a jest to znowu poszukiwany kierunek kształcenia
programy kształcenia w ZSR Reszel
Rozmowa rozpoczęta 14.12.2005, 22:53 · 2 odpowiedzi · 0 wyświetleń
... w swojej pracy często spotykam sie z pytaniami dlaczego w Reszlu nie ma technikum rolniczego?
Niestety coraz gorzej wygląda też sprawa technikum drzewnego. Naprawdę szkoda, że tak się dzieje bo technikum (jakiekolwiek) to naprawdę świetna sprawa. To jest jak by nie patrzył wykształcenie techniczne, a to ma przyszłość. Budonictwo i przetwórstwo drewniane (studiuje budownictwo wiec mam pojęcie) szczególnie w naszym rejonie jest bardzo rozwojowe. Niestety chyba starostwo na czele z panem starostą ma inne zdanie bo połączenie szkół drzewnej i rolniczej to kiepski pomysł. Storzenie molocha o tylu różnych specjalnościach (od liceum do ekspedienta) to paranoja i nie przysłyży się Reszlowi, który słynął ze stolarstwa i technikum rolniczego, ani powiatowi. Brawo panie starosto!