Archiwum Forum Reszel 2005–2026Archiwum 2005–2026Temat zamknięty

Kto jest waszym faworytem w wyborach na burmistrza.1 Pan Panda.2Ślimak.3 Janiszewski

Rozmowa rozpoczęta 22.09.2018, 19:33 · 124 odpowiedzi · 1 wyświetleń

#51 · 04.10.2018, 09:34

1. Reszel powinien utrzymywać się z turystyki ale:
a. brak bazy noclegowej (zamek i Renata to jest cała baza w mieście)
b. podzamcze do renowacji ( likwidacja pustostanu, zadbanie o części wspólne wokoło)
c. brak inf. turystycznej i kompetentnej osoby do prowadzenia promocji gminy i miasta ( wykorzystywanie do promocji mediów społecznościowych (oficjalne konta) typu Facebook, Instagram, Twitter itp. itd. )
d. park do zagospodarowania aby przyciągał nie straszył ( ścieżki, ławki, może park linowy - sezonowo )
e. targowica zagospodarowanie na teren rekreacyjny
f. ścieżki rowerowe, które mogłyby rozruszać trochę ruch turystyczny abyśmy byli stałym punktem wśród podróżnych ( nie mowa tu o oznaczeniu na drogach gminnych i powiatowych ponieważ poruszanie się w kolumnie rowerowej po nich odstrasza oraz stworzenie np. tematycznej ścieżki rowerowej po gminie)
g. zintensyfikowanie PROMOCJI Reszla o okolic jako całości

Nie mieszkam w Reszlu na co dzień...wyprowadziłem się kilkanaście lat temu ale z perspektywy odległości widać jak zaniedbane jest wszystko...PIĘKNE MIASTO, które nie wykorzystuje w żaden sposób swoich możliwości a włodarze nie próbują dać szansy albo pomóc szansie na rozwój...

2. od X lat żaden nowy zakład produkcyjny ( znaczącej wielkości) nie powstał w Reszlu...czemu?? jakie są powody?? gdzie diagnoza problemu...a później działanie.....
a. bez miejsc pracy będzie następowało wyludnienie gminy...większość młodych wyjedzie....

3. STRAŻ MIEJSKA...rozumiem, że to 2 miejsca pracy ale pytanie czy jest ona niezbędna w Reszlu jaki jest zakres działań...bo z moich obserwacji, że jazda samochodem....

4. aktywizacja osób starszych nie tylko kulturalna ale również po przez aktywność fizyczną

5. rozszerzenie oferty sportowej dla mieszkańców

a. obecnie tylko piłka nożna Orlęta, Szansa i kobieca piłka ręczna w szkole ZS Rataja
b. gdzie siatkówka dla uczniów ZS Rataja??
c. boisko przy ZS Rataja ( do renowacji) obecnie kartoflisko na wysokim poziomie

Reasumując ten, który wygra musi chcieć zmienić Naszą małą ojczyznę i polepszyć życie jej mieszkańców...powodem kandydowania nie może być chęć zarobku a chęć poprawy życia mieszkańcom...

I tu warto zadać pytanie co zrobili radni dla swoich okręgów wyborczych z których zostali wybrani?? Warto sprawdzić protokoły z posiedzeń rady kto jakie wnioski składał...

Pozdrawiam

#52 · 04.10.2018, 11:29

Dyskusja na temat zmiany władzy nie sensu z kilku powodów . Urząd miasta, szkoła podstawowa, MOK, mops, wodociągi, tam pracuję dużo ludzi a Reszel jest mały, zmiana władzy oznacza niepewność co do posad niczym nieuzasadniona. Reszel jest zbyt mały by zwalniać na potęgę. Do zmiany na pewno wiceburmistrz, sekretarz i skarbnik oraz kierownictwo moku tylko tyle. Obecna władza i radni nie mają pojęcia jak szkodzą naszemu miastu. Ją nawet nie widziałem na Facebooku aktywnych radnych, gdzie interpelacje gdzie zapytania gdzie informowanie ludzi co się u nas dzieje gdzie uzasadnienia decyzji. Ja mógłbym bawić się w udostępnianie informacji publicznej bo kilka pytań do władzy mam. Zdziwiliby się mieszkańcy jak nieudolną władzę mamy. Nie mając przemysłu aż prosi się o nakłady na turystykę a nawet w głupim filmie kamerdyner nie było nic wspomniane o naszej gminie a 80 % filmu w Łężanach, gdzie promocja gminy ? O braku IT nie wspomnę.Nie zdziwił bym się jak kasę wzięli za udostepnienie urzędu do filmu. W Reszlu nic się nie zmieni bo ludziom tak wygodniej nic się nie dzieje rodzina po urzędach przed wyborami podwyżki. A niektore osoby tak bronią naszej władzy hohoho. Był program unijny z 90 % dofinansowaniem z którego Wilkowo ma stadion czy władzę Reszla złożyły jakiś projekt do tego programu? Nie bo u nas nawet nie ma działu pozyskiwania środków unijnych. 4 lata wszyscy radni obecnego burmistrza 4 lata podnoszenia rąk za dramat

#53 · 04.10.2018, 13:37

Komentarz wysłany a nie dodany, czyżby cenzura przedwyborcza ?

#54 · 04.10.2018, 13:52

Reszelak2006 - czytając ten komentarz śmiem twierdzić, że wcale nie jesteś spoza Reszla, a opisałeś dokładnie program wyborczy dwóch komitetów tak mocno widocznych obecnie na arenie i przekrzykujących się w pomysłach na zmiany w mieście. Na marginesie - temat rewitalizacji parku już dawno zorientowani wiedzą, nawet radni startujący po raz kolejny cos wiedzą, niezależnie skąd startują, więc odsyłam do doinformowania się, w tym także o tym jak łatwo zorganizować grunty pod ścieżki rowerowe, nie mówiąc o targowicy, żeby mieć alternatywę dla nowo powstającego placu rekreacyjnego przy parku. Normalnie coraz bliżej wyborów i łapy opadają :////

#55 · 04.10.2018, 14:11

Mieszkańcy Reszla nie mają pojęcia jak cienka jest władza w Reszlu. Kilka przykładowych pytań i radni z burmistrzem nic na nie nie odpowiedzą. Przykładowe pytanie :
- Gmina Kętrzyn w Wilkowie z programu Polska - Litwa - Rosja remontuje stadion w Wilkowie. Dofinansowanie 90 % czy Gmina Reszel złożyła jakiś projekt do tego programu?
Film Kamerdyner w końcowych napisach podziękowania za wsparcie rożnym miastom, województwa brak info o Reszlu, gminie i Łężanach choć 80 % filmu kręcone w naszej gminie. Jak to zobaczyłem to nie wierzyłem że taką promocje Gminy zaprzepaszczono

#56 · 04.10.2018, 14:16

Pan Krasiński to typek spod ciemnej gwiazdy ,więc zostaje tylko pan Marek Janiszewski do którego mam wielki szacunek.

#57 · 04.10.2018, 14:40

dwa komentarze dwa nie dodane .....

#58 · 04.10.2018, 18:02

Sytuacja kształtuje się w sposób następujący: Pan Krasiński jest w zmowie z Panem Janiszewskim, aby Pani Ślimak odebrać głosy. Gdy wygra Pan Janiszewski Vice będzie Pan Krasiński, gdy wygra Pan Krasiński vice zostanie Pan Janiszewski. Będzie połączenie "niezłomne"- pisowiec Pan Krasiński dojdzie do władzy i wprowadzi porządki, jak w Starostwie (ludzie na bruk) zgodnie z kluczem partyjnym (kto nie jest z nami jest przeciwko nam, oni są tam gdzie stało ZOMO, kolesiostwo, partyjniactwo itp komunistyczne metody rządzenia). Wybór należy do nas. Albo hołdujemy rozkładowi naszego kraju wybierając przedstawiciela PIS ( czy to jako Burmistrza czy to jako Vice), albo walczymy lokalnie do końca i głosujemy na osobę spoza układu - kobietę.

#59 · 04.10.2018, 18:08

ktoś pisze tu głupoty o zmowie pana Janiszewskiego z panam Krasińskim,wybór jest tylko jeden pan Marek Janiszewski bo reszta to klauni

#60 · 04.10.2018, 19:26

Oj boicie się zmian klienci Marka. Widać po waszych wpisach i kulturze wypowiedzi. Z drugiej strony dalej ta nauczycielska wyniosłość i buta. "Wy nic nie wiecie. Nie znacie się". Macie wyborców za debili??
Przez całą kadencje cisza. Teraz hejt i insynuacje, jak realne stało się, że może być nowe rozdanie w gminie. Strach obleciał?
Co do radnych burmistrza. Mieszkańcy trzech wspólnot na jednej z ulic mogli naocznie doświadczyć jak reprezentował ich przedstawiciel w radzie miasta przy sporze o lokalizacje śmietnika. W nagrodę ponownie otrzymał miejsce na liście burmistrza. Mierny bierny, ale wierny.
Ok. Marek dał lepszą zmianę 8 lat temu, ale dwie kadencje wystarczą. Nie wykorzystał kilku szans na pozyskanie środków.
Zestawcie sobie co u nas się robiło? A co w okolicznych gminami, z Korszami na czele? Sprawdżcie wczorajszy wpis na stronie telewizji mazurskiej na temat aktualnych tam inwestycji drogowych. Zestawcie to sobie z drogami wokół naszego miasta.
Przez 8 lat poza.
Drogami do Widryn: Zasługa miejscowego Sołtysa przy wsparciu Krasińskeigo.
Droga do Klewna: Popytajcie ile to ścieżek wydeptali miejscowi do decydentów, żeby im zmodernizowali niewielki odcinek w stronę Reszla. Mimo, że miejscowy przedsiębiorca wpłaca do kasy gminy niemałe kwoty z tytułu podatków.
Poza kilkoma uliczkami w mieście absolutne nic. Brak chociażby metra ścieżki rowerowej. Nadal postkomunistyczna trylinka na podzamczu. Sprawa hotelowej...
Nie ma Marek dojścia nawet na poziomie starostwa to te sprawy leżą. Klient PSL partii schyłkowej,
No i absolutna abstrakcja jaką jest w dalszym ciągu nieczynny wodociąg do Tolnik, gdzie ludzie w XXI nie mają dostępu do zdrowej wody.
Z drugiej strony macie cuda wianki wokół Sp3. Wiadomo. Tam można nałapać trochę wyborców z wieżowców. Sprawa z Helperem (Agent Tomek). Zainteresowani wiedzą.
Przypomnijcie sobie jak potraktował Jarka Pieniaka, którego wsparcie dało mu władze 8 lat temu. Karanie ludzi za poglądy i inicjatywę. Pewnie pamięta w jakich okolicznościach doszedł do władzy :) Można by dalej wyliczać.
Pamiętacie obietnice wyborcze z jakimi szedł Marek do wyborów?
8 lat temu. Droga pielgrzymkowa do Lipki.Chyba jeszcze coś tam pitolili o basenie z tego co pamiętam.
4 lat temu. Absolutny odlot. Manił nas wizją jeziora koła Remy.
Traktuje ludzi jak śmieci. Liczy się dla niego tylko trwanie na urzędzie.
A wiedzcie, że nadchodzi ostatnia perspektywa budżetowa w EU. W której takie gminy jak nasza mogą pozyskać znaczne środki z zewnątrz na infrastrukturę. Trzeba kandydata z wizja i pomysłem na rozwój gminy, a nie trwanie.
Dlatego ja Markowi mówię NIE.

#61 · 04.10.2018, 20:35

Mądrzy reszelanie zachowajmy trzeżwość umysłu i i powiedzmy nie misiowi pandzie tzn panu krasińskiemu i jego bandzie ich metody i sposób działania przywodzą na myśl mroczne czasy w których rodził się nazizm

#62 · 04.10.2018, 21:43

To prawda. Krzykacz co ludzi ma za idiotów. Otoczył się kwiatem "inteligencji" , który dał mu się omamić. Cham, co sika pod płotem w miejscu publicznym, skazany wyrokiem sądu za kłamstwa, robi za klauna z przyklejonym fałszywym uśmiechem do twarzy. I on chce być burmistrzem? Lepiej niech popracuje nad kulturą osobistą.

#63 · 04.10.2018, 22:11

Jak sika pod płotem to wina burmistrza bo nie ma toalety miejskiej w Reszlu

#64 · 04.10.2018, 23:04

pan Krasiński to człowiek "spalony" na całej linii,jego sposób bycia moim zdaniem zniechęca tylko potencjalnych wyborców

#65 · 05.10.2018, 16:06

Spalony to ty jesteś szogunie !

#66 · 05.10.2018, 18:46

Pan Krasiński jest prostakiem,pozbawionym jakiejkolwiek klasy

#67 · 05.10.2018, 19:13

Kochani.Moja propozycja Pan Michał na sołtysa Zawid Pani Ślimak na sołtysa Klewna ich kandydaci na radnych to śmiech na sali.Panu Krasińskiemu damy szanse za 5 lat jak znajdzie pracę i pokaże co potrafi.Także pozostaje Tylko Marek Janiszewski.. Dziękuję

#68 · 05.10.2018, 19:17

Tak pozbawiony klasy- elyty ( wyjaśniam specjalnie tak napisane bo trole nie rozumieją) i to was boli. Jak musicie się bać ze ma tylu zwolenników i dlatego takie herezje wypisujecie na młodego człowieka. To wy jesteście prostakami i pozostaniecie nimi do ostatnich swoich dni.

#69 · 05.10.2018, 19:21

Somsiad a ty na sołtysa Reszla, po utracie praw miejskich

#70 · 05.10.2018, 19:35

Co sądzicie o kandydatach na Radnych Pana Michała i Panny Slimakowej.

#71 · 05.10.2018, 19:35

Co sądzicie o kandydatach na Radnych Pana Michała i Panny Slimakowej.

#72 · 05.10.2018, 19:43

Tacy kandydaci zostali by radnymi to trzeba by było wyprowadzić się z Reszla.Jak oni ich znależli na Olx .Szukam głupich i wiernych.

#73 · 05.10.2018, 19:45

Zastanów się nad sobą bo ten sam post dwa razy wysyłasz czyli coś nie tak z tobą

#74 · 05.10.2018, 19:48

Maj wyprowadź się z Reszla to będzie dużo dużo mądrzej

#75 · 05.10.2018, 19:51

Xyz oj boli prawda .

#76 · 05.10.2018, 20:04

Pan Kwiatkowsi od Michała Krasińskiego to chyba jakiś dodatek dostanie do emerytury 20 lat radnym.Sukces 300 metrów drogi wybudowanej do Plenowa Najpierw popierał Koniuszka potem Janiszewskiego,teraz Krasińskiego.Weż pan flintę idź pan w las zabijać niewinne zwierzaki.

#77 · 05.10.2018, 20:04

Mr Krasiński clown number1
Mrs Ślimak clown number 2

#78 · 05.10.2018, 20:04

Maj jaka prawda? Czy wy wiecie co to jest prawda? Ciebie zabolało!

#79 · 05.10.2018, 20:08

Ela a skąd ty wiesz jak wyglądają klauni? W cyrku pracujesz, bo taka znajomość tematu. Kobiety mają pierwszeństwo zapomniałaś o tym.

#80 · 05.10.2018, 20:13

Ten Pan jest skreślony ,łazi po domach w Widrynach Leginach z Krasieńskim i agitują wstydu nie mają.

#81 · 05.10.2018, 20:21

Pan Kwiatkowsk postawił na złego konia w tym roku będzieli musieli go porzegnać.Tylko Macełko

#82 · 05.10.2018, 20:29

A pan co szpieg Karamba? Zazdrośnik, że do niego nie przyszli

#83 · 05.10.2018, 20:33

Leśnik cytat Tylko Macełko chodzi po spotkaniach i uczy się od lepszych

#84 · 05.10.2018, 20:52

Ludzie te głupoty wypisują hejterzy
Ja niedawno wziąłem ślub (bo to ładnie wygląda) mam na utrzymaniu,żonę,psa proszę proszę was o głosy odwdzięcze się.

#85 · 05.10.2018, 21:10

Ile zarabiasz na hejtowaniu? Czy twój mocodawca obiecał ci coś. Macie mikrofale ze wszystko wiecie

#86 · 05.10.2018, 21:19

Pan Krasiński swoim sposobem bycia przypomina mi gestapowca,wiem że za moment jakiś klakier z jego sztabu zripostuje mój komentarz ale niezaprzeczalnym jest fakt że to człowiek o bardzo niskich standardach moralnych,drwiący z innych ludzi ,mający skłonności do klótni,chyba ma za wysokie ego ,mam jeszcze taką nadzieję że ludzie spoglądając na jego twarz na bilbordach będą nabierali coraz większego obrzydzenia do jego osoby

#87 · 05.10.2018, 21:39

Mam nadzieję że kandydat wystąpi do sądu z postępowaniem karnym. Pradziadek kandydata leży w Palmirach zamordowany na Pawiaku przez esesmana lub gestapowca. Mam nadzieję, ze to nie był nikt z Leszka rodziny

#88 · 05.10.2018, 22:02

Zamiast nazywać się xyz powinien pan się nazwać debiilnym klakierem bo jak widzę jakiś negetawny wpis o panu Pandzie to od razu pojawia się pana głupkowata riposta

#89 · 05.10.2018, 22:02

Czy ktoś z was był na sesji w gminie? raczej nie - za każdym razem ten sam scenariusz, odzywają się troje, czasem czworo radnych, reszta głosu nie ma. Jest to ładny obraz tych doświadczonych radnych dziś zasiadających w radzie i nie obrażajcie innych kandydatów. Tamci też kiedyś startowali po raz pierwszy. Dziś popłoch bo trzeba będzie upubliczniać nagrania z posiedzeń i po głosie poznamy, kto mówi i co mówi, szkoda, że nie ma nakazu upubliczniania również wizji. Mam nadzieję, że w tym roku wybierzemy takich, którzy będą mogli wypowiadać swoje zdanie.

#90 · 05.10.2018, 22:12

Czyli przestraszył się pan odpowiedzialności.Potrafisz Leszku tylko obrażać ludzi
"debiilnym klakierem" " Pandzie" "głupkowata riposta" a dzieci mówią jak się przezywasz tak się nazywasz.

#91 · 05.10.2018, 22:26

Podtrzymuję to co napisałem wcześniej że pan Krasiński przypomina mi gestapowca
o niskim ilorazie inteligencji

#92 · 06.10.2018, 20:08

Mam nadzieję że zwycięży głos rozsądku i przebierańcy pokroju pana Krasińskiego i pani Ślimak nie odniosą sukcesu

#93 · 06.10.2018, 20:53

Boże widzisz i nie grzmisz.Kandydatki na radne z KWW Ślimaki Reszel to chyba z pierwszej łapanki nie czytate nie pisate . Poczytajcie ich komentarze ortografia na poziomie 5 klasy podstawowej .Wybrane na zasadzie głupia ale wierna.

#94 · 06.10.2018, 21:03

Takim kandydatom na radnych od Krasickiego Ślimaki Reszel to my dziękujemy.

#95 · 06.10.2018, 21:51

Zgadzam się z Osipekiem

#96 · 06.10.2018, 22:52

Dziś większość to dyslektyk, albo dysortografa, bo w szkole już się nie wymaga, więc się nie czepiajcie pisowni kandydatów. Osobiście uważam, że każdy kandydat mający odwagę się wypowiedzieć jest lepszy od takiego, który tylko rękę podnosi, bo mu kazali, a jak się odważy na jakąś próbę krytyki to ląduje na dywaniku. Jestem pełen podziwu dla spostrzeżeń osób, które mają wybierać radnych i ciągle czekam na przymus nagrywania z wizją, to zobaczycie jak ci doświadczeni się wypowiadają, a raczej milczą, gdyż w takiej sytuacji nawet na komisji się nie odważą spróbować sprzeciwić dla góru swojego, albo jego zastępcy.

#97 · 06.10.2018, 23:22

Jedyną osobą ze startujących, która prezentuje kulturę osobistą jest p. Marek Janiszewski. Miałem okazję porozmawiać z każdą z tych osób. Arogancji i wyniosłości nie można pozwolić na zwycięstwo.

#98 · 06.10.2018, 23:49

As zmień tabletki, albo podaj przykłady tej kultury, czy też arogancji i wyniosłości. Błagam Ciebie oświeć społeczeństwo. Nie wierzę w to co czytam.

#99 · 07.10.2018, 00:03

As ma 100 procentową rację wyniosłoś i arogancja

#100 · 07.10.2018, 09:57

Dlaczego nikt nie pisze o tym, że gmina, w której wiele się zmieniło nie jest zadłużona. To zasługa obecnego burmistrza. Na efekty i działania trzeba czasem cierpliwości. Nie sztuką jest nabrać kasy i pokazać, że się zrobiło na dług. Zastaw się, a pokaż się. Tego w Reszlu nie było i za p. Janiszewskiego nie będzie.

Administrator zamknął tę rozmowę. Nowe odpowiedzi nie są przyjmowane.