Panie Burmistrzu- czy to prawda,że od jutra przychodnia w Reszlu będzie nieczynna?
Przychodnia w Reszlu
Rozmowa rozpoczęta 28.07.2008, 11:27 · 39 odpowiedzi · 0 wyświetleń
Podstawowe zadania Gminy
zagospodarowanie przestrzenne, gospodarka nieruchomościami; ochrona środowiska i przyrody; gospodarka wodna; gminne drogi, ulice, mosty, place, organizacja ruchu drogowego; zapatrzenie w wodę, usuwanie i oczyszczanie ścieków, usuwanie nieczystości stałych; utrzymanie czystości i porządku w gminie;
zaopatrzenie w energię elektryczną, cieplną oraz gaz; ochrona zdrowia ;
pomoc społeczna; budownictwo mieszkaniowe; edukacja publiczna (przedszkola, szkoły, gimnazjum);
działalność kulturalna; sport i turystyka; targowiska; zieleń i zadrzewianie; cmentarze komunalne;
porządek publiczny i bezpieczeństwo przeciwpożarowe;
utrzymanie obiektów użyteczności publicznej; polityka prorodzinna w tym zapewnienie kobietom w ciąży opieki socjalnej, medycznej i prawnej;
wspieranie i upowszechnianie idei samorządowej; promocja gminy; współpraca z organami pozarządowymi;
współpraca ze społecznościami lokalnymi i regionalnymi innych państw - skopiowano ze strony urzędu - okazja pokazać jak Władza pracuje na rzecz mieszkańców w sytuacji kryzysowej.
I teraz mały komentarz punkt po punkcie:
1.zagospodarowanie przestrzenne, gospodarka nieruchomościami;- gmina Reszel: wiele lat bez planu zagospodarowania przestrzennego, dziwne tylko, że ludzie normalnie nabywają nieruchomości i działki (wybrani). Jest już ten plan po tylu latach czy nie?
2.gminne drogi, ulice, mosty, place, -sami oceńcie jakie mamy drogi, mosty-w rozbiórce w końcu! I place, dziwne, że parczek przy fontannie będzie „odnawiany” przez firmę , a nie w ramach robót publiczny, gdzie można by było zatrudnić bezrobotnych z Reszla
3.ochrona zdrowia – to jest znakomita okazja,żeby pokazać,jak się spisze Pan Burmistrz w sytuacji kryzysowej, która obecnie ma miejsce w Reszlu
4.budownictwo mieszkaniowe – hehhehe pozostawiam bez komentarza….
5.organizacja ruchu drogowego – taaaak rozwiązania Reszlu są „wzorowe” szczególnie organizacja ruchu w samym centrum….
6.utrzymanie obiektów użyteczności publicznej; w Reszlu to raczej utrzymuje się Kościół niż inne budynki, zastanawiam się kiedy zostanie odnowiony budynek np.: Miejskiego Ośrodka Kultury….
7.polityka prorodzinna w tym zapewnienie kobietom w ciąży opieki socjalnej, medycznej i prawnej -to jest imponujące ….matki z dziećmi na 5 m kw. –mieszkania socjalne przeznaczone dla „wybranych”….
To tylko przykłady…BRAWO!
Te uwagi to kierować do pani Marzeny ona potem do burmistrza wszystko przekaże. Pozdrawiam.
Ha ha ha. Dobre. ... do pani Marzeny. ;)
Ja mam zamiar te uwagi na forum poruszać, bo każdy ma prawo się wypowiedzieć. Ponadto myślę,że współpraca Pani Marzeny0z całym szacunkiem-bedzie polegac na tym,że Pan burmistrz bedzie zapewniał,a Pani Marzena będzie mu wierzyć. Ponadto powiedzmy sobie szczerze,dla Pani Marzeny najwazniejsza jest sprawa Reymonta....Pozdrawiam!
Ponadto pytanie to Pana "reymontczaka" a Burmistrz tego wszystkiego nie wie i nie widzi od tylu lat? i potrzebuje tego,żeby mu to "przekazywać?"
A co mamy tak siedziec trzeba coś dziłać, upominać się jak mamy takich RADNYCH.
Rejmontczak ja się z Toba zgadzam tylko dziwi mnie,że burmistrz potrzebuje incjatywy Pani Marzeny,żeby zorioentować się co się dzieje w Reszlu
Wszystkich, którzy sądzą, że odkryli Amerykę, proponuję lekturę tematu nr 816, wypowiedĽ nr 20 - pasuje jak ulał.
Nie wierzę,że Burmistrz nie czyta Forum!!!Albo ktoś z jego podwładnych.Czy tak trudno napisać kilka słów i odpowiedzieć na pytania nurtujące mieszkańców?Chyba,że nie ma się nic ciekawego do powiedzenia.....Panie Burmistrzu...może Pan odpowiedzieć?A może zastępca?Albo inny wyznaczony przez Pana urzędnik?Nie zapominajcie,że pełnicie funkcję służebną,To wy jesteście dla nas.Może admin poinformuje Burmistrza o co mieszkańcy pytają na forum?Nie musi tam latać p.Marzena i pytać w imieniu,tu są konkretne pytania,więc można konkretnie odpowiedzieć a nie przez innych mieszkańców.Chyba,że p.Marzena jest rzeczniczką.
Wszystkich, którzy sądzą, że odkryli Amerykę, proponuję lekturę tematu nr 816, wypowiedĽ nr 20 - pasuje jak ulał.
ops ! wpisało mi się dwa razy, przepraszam !
Cytat z postu wskazanego przez MOBA:
"OdpowiedĽ otrzymuje banalną: brak pieniędzy. . Infantylna reakcja polega na tym, że taka osoba nie chce słyszeć o tym, że nie ma pieniędzy. Ją to nie obchodzi, ona ma to gdzieś, zwisa jej to. A ma to wszystko gdzieś, gdyż mamy XXI wiek i jej się należy !."
Otóż to,że nie ma pieniędzy to nie jest wina ani moja ani forumowiczów a ni mieszkańców to wina burmistrza i radnych, w sumie trudno się dziwić ską nauczyciele mają mieć wiedzę o podstawach zarządzania czy projektach finansowych, jednak jest na to prosty sposób: zatrudnic kogoś kompetentnego.
Ponadto to chyba bzdura,że gmina nie ma pieniędzy skoro stać ja na wynajęcie firmy do odnowienia parku przy fontannie....ponadto pytanie ile Reszel złożył wniosków i projektów w celu uzyskania dofinansowania z funduszu UE??? Sa przeciez projekty unijne na takie parczki, chodniki itd...tyle,że przez nieudolność burmistrza i radnych nie potrafią ich wykorzystać!
"oj, gazetów niech nam nie czyta" (zagadka: skąd ten cytat). taki już mój los, że w tych naszych dyskusjach internetowych, wciąż upominam się o konkrety, pragnę ich jak kania dżdżu - i nic.... ale spróbuję jeszcze raz... programy unijne mają swoje nazwy (nawet numery) i ściśle określone cele, bardzo proszę panią Kamilę o podanie nazwy projektu unijnego z którego wolno finansować budowę parczków (mam nadzieję, że pani nie zmyśla pani Kamilo).... Jeżeli ktoś myśli, że od napisania projektu finansowego przybędzie pieniędzy, to ma bardziej schematyczne myślenie niż ci których krytykuje. Projekt finansowy powinien być napisany dla konkretnego przedsięwzięcia i wskazywać Ľródło finansowania. Jeżeli to nie będzie projekt działalności komercyjnej, to znaczy, że ktoś musi po prostu dać dotację. Ktoś, czyli kto ? Unia ? Ale wtedy należy wystąpić z wnioskiem o fundusze, zgodnie z zasadami określonymi w danym programie pomocowymi a sam projekt finansowy jest tylko jednym z elementów wniosku (twierdzę, że nie istnieją programy pomocowe na budowanie parczków, ale to mniejszy problem). Pani Kamilo, czy program unijny można realizować bez środków własnych ? Ciekawe pytanie, prawda, bo przecież nie wszystkie koszty projektu są kosztami kwalifikowanymi. Teraz się rozmarzę: ach gdyby tak jakieś ulice w Reszlu były gminne – ile to można by wniosków naskładać, ach pomarzyć !.... Jak to dobrze, że gmina zdecydowała się na zatrudnienie profesjonalnej firmy brukarskiej a nie bezrobotnych, którzy nie znają się na tej pracy – w przeciwnym wypadku prace trwałyby dwa razy dłużej, drożej i gorzej. Nauczmy się cenić fachową robotę a nie odstawiajmy dziadostwa.
„Jeżeli ktoś myśli, że od napisania projektu finansowego przybędzie pieniędzy, to ma bardziej schematyczne myślenie niż ci których krytykuje.”
Droga MObo/drogi Mobie proszę nie robić z forumowiczów debili. Każdy wie,że projekt finansowy nie jest od tego,aby przybywało pieniędzy lecz po to,aby realizować inwestycje Prawda?
„Projekt finansowy powinien być napisany dla konkretnego przedsięwzięcia i wskazywać Ľródło finansowania.”
Dokładnie ile projektów i jakich złożyła gmina Reszel?
„Ale wtedy należy wystąpić z wnioskiem o fundusze, zgodnie z zasadami określonymi w danym programie pomocowymi a sam projekt finansowy jest tylko jednym z elementów wniosku (twierdzę, że nie istnieją programy pomocowe na budowanie parczków, ale to mniejszy problem)”
Dokładnie kto w UMiG w Reszlu zajmuje się tym? Proszę Pani/Pana ma Pan/Pani wiedzę jakąkolwiek na temat Europejskiego Funduszu Rozwoju a szczególnie możliwości w ramach Regionalnego Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego????
Pani Kamilo, czy program unijny można realizować bez środków własnych ?
Karolino,jeśli już. Nie nie można,ale przecież gmina ma pieniądze na duperele prawda? Czy świeci pustkami?
„ile to można by wniosków naskładać, ach pomarzyć !....”
Proszę uprzejmie zapoznać się z podstawami ustawodawstwa europejskiego w przedmiotowym zakresie,a potem starac się zrobić z forumowiczów idiotów ok.?
„Jak to dobrze, że gmina zdecydowała się na zatrudnienie profesjonalnej firmy brukarskiej a nie bezrobotnych, którzy nie znają się na tej pracy – w przeciwnym wypadku prace trwałyby dwa razy dłużej, drożej i gorzej. Nauczmy się cenić fachową robotę a nie odstawiajmy dziadostwa.”
Nie wiedziałam,że do położenia trawy potrzebna jest profesjonalna firma brukarska…bardzo ciekawe przedsięwzięcie.Ponadto jakoś profesjonalna firma brukarska nie układała bruku, nie kładła chodników prawda?
Konkretnie pytania poiza powyższymi (merytorycznie,tak jak Pan/Pani sobie zyczy):
1.Od kiedy Gmina ma plan zagospodarowania przestrzennego?
2.Ile gmina pozyskuje i wydatkuje środków unijnych z róznych programów?
3.Kto pisze projekty w przedmiocie pozyskiwania środków unijnych dla Gminy Reszel.
„Jeżeli ktoś myśli, że od napisania projektu finansowego przybędzie pieniędzy, to ma bardziej schematyczne myślenie niż ci których krytykuje.” Droga MObo/drogi Mobie proszę nie robić z forumowiczów debili. Każdy wie,że projekt finansowy nie jest od tego,aby przybywało pieniędzy lecz po to,aby realizować inwestycje Prawda?„Projekt finansowy powinien być napisany dla konkretnego przedsięwzięcia i wskazywać Ľródło finansowania.”Dokładnie ile projektów i jakich złożyła gmina Reszel?
„Ale wtedy należy wystąpić z wnioskiem o fundusze, zgodnie z zasadami określonymi w danym programie pomocowymi a sam projekt finansowy jest tylko jednym z elementów wniosku (twierdzę, że nie istnieją programy pomocowe na budowanie parczków, ale to mniejszy problem)”Dokładnie kto w UMiG w Reszlu zajmuje się tym? Proszę Pani/Pana ma Pan/Pani wiedzę jakąkolwiek na temat Europejskiego Funduszu Rozwoju a szczególnie możliwości w ramach Regionalnego Zintegrowanego ProgramuOperacyjnego Rozwoju Regionalnego????Karolino,jeśli już. Nie nie można,ale przecież gmina ma pieniądze na duperele prawda? Czy świeci pustkami?
„ile to można by wniosków naskładać, ach pomarzyć !....”
Proszę uprzejmie zapoznać się z podstawami ustawodawstwa europejskiego w przedmiotowym zakresie,a potem starac się zrobić z forumowiczów idiotów ok.?
„Jak to dobrze, że gmina zdecydowała się na zatrudnienie profesjonalnej firmy brukarskiej a nie bezrobotnych, którzy nie znają się na tej pracy – w przeciwnym wypadku prace trwałyby dwa razy dłużej, drożej i gorzej. Nauczmy się cenić fachową robotę a nie odstawiajmy dziadostwa.”
Nie wiedziałam,że do położenia trawy potrzebna jest profesjonalna firma brukarska…bardzo ciekawe przedsięwzięcie. A bruk w Reszlu i chodniki kładła profesjonalna firma brukarska czy odbyło się to w ramach robót publicznych? Konkretnie pytania poiza powyższymi (merytorycznie,tak jak Pan/Pani sobie zyczy):1.Od kiedy Gmina ma plan zagospodarowania przestrzennego2.Ile gmina pozyskuje i wydatkuje środków unijnych z róznych programów3.Kto pisze projekty dla Gminy Reszel.
Do Moby!Otóż wskazany przez Ciebie cytat pochodzi z filmu "Kochaj albo rzuć", niemniej jednak nie rozumiem kontkestu jego przywołania. Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że jesteś pracownikiem UG - może się jednak mylę. Zatem od razu przepraszam. Nie rozumiem jednak dlaczego zadajesz retoryczne pytania Pani Karolinie, która moim skromnym zdaniem postawiła kilka logicznych problemów pod rozwagę. Otóż pozyskanie środków finansowych z UE nie jest wcale takie trudne. Trudne jest napisanie samego projetu. Jednakże nie powinno to stanowić problemu dla wykwalifikowanej kadry naszego urzędu. Projekt by zostać zaakceptowanym powinien być innowacyjny tudzież wnosić coś nowego, atrakcyjnego. Skoro Reszel znajduje się na liści UNESCO myślę, że pozskanie takich pieniędzy nie byłoby trudne, nawet na remont parkingu. Kolokwializm typu DZIADOSTWO razi w oczy i bulwersuje!Nauczmy się wyrażać swoje opinie kulturalnie i z szacunkiem wobec czytających!!!Skąd Pani wie, że bezrobotni z Reszla nie zrobiliby tego tak, jak trzeba? Czas pokaże jak profesjonaliści wywiązali się z pracy kiedy przyjdą deszcze czy ulewy. Ciekawe czy parking za rok będzie wyglądał tak, jak dzisiaj.
Pani/Panie Moba
Widzę,że Pan/Pani ma ten pisowski zwyczaj robienia z ludzi debili wmawiając im infantylizm i niewiedzę,więc w punkcichach proponuję dyskusję. Mam nadzieję,że Pan/Pani zrozumie zadane pytania i odpowie łaskawie na nie.
1.Nie rozumie Pan podstawowych pojęć co to jest projekt, co to fundusz a co to program unijny, więc prosze sobie doczytać. Odpowiedz w tym zakresie jest jedna to Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego EFRR i programy, które przewidują możliwośc pozyskania środków na określone inwestycje.Proszę nie robić z forumowiczy debili i sugerować,że "że od napisania projektu finansowego przybędzie pieniędzy".
Moje pytanie ile Reszel napisał projektów i wniosków o dofinansowanie na określone inwestycje??? proszę o odpowiedĽ równiez o wskazanie osoby, która się tym profesjonalnie zajumuje w UMiG w Reszlu
2.Co do pańskiej ironii na temat "rozmarzania się o chodnikach" prosze nie robić z nas półgłówków i wciskać głupot. Oczywiście,że napisanie dobrego projektu daje możliwość uzyskania środków na dofinansowanie okreśłonych inwestycji. Ponadto uzyskanie takich środków to nie jest trudna sprawa wystarczy wiedzieć jak napisać WNIOSEK. Wracam do pytania: kto w UMiG w Reszlu się tym zajmuje? Ile wniosków złożono i na jakie projekty? Ile zrealizowano a ile wniosków zostało odrzuconych?
3.Co do firmy brukoarskiej to nie wiedziałam,że jest ona niezbędna do położenia trawnika. Ponadto jak kładzono bruk i chodniki to bezrobotni byli okey, jednak nagle okazało się,że potrzeba profesjonalistów. Dziwne, bo gmina rzekomo nie ma pieniędzy, a bezrobotnych w Reszlu mnóstwo. MOje pytanie gdzie i kiedy odbył sie przetarg na wykonanie inwestycji związanej z placem oraz ile firm stanęło do przetargu i za jaką kwotę wykonają "ten bruk"?
Prosze o konkretne odpowiedzi. Ponadto moje pytanie brzmią:
4. od kiedy Reszel ma plan zagospodarowania przestrzennego?
Kolejne pytanie do Pani?Pana Moba-jakie ulice w Reszlu zostały objete planem rewitalizacji miasta i jakimi kryteriami kierowano się przy tworzeniu planu. Równiez istotne kolejne pytanie : kto się zajmuje ta sprawą w Urzędzie
Rozpisaliście się o bardzo istotnych problemach naszego miasteczka ,ale umknął główny temat poruszony na forum - temat ochrony zdrowia .Nie mamy szpitala ,pogotowia ,przychodnia -jaka jest każdy widzi .Myślę ,że dla władz miasta sprawa ochrony zdrowia mieszkańców powinna być priorytetem .Zobaczymy ,co zrobią .I błagam :nie róbcie z p. Marzeny kogoś w rodzaju reprezentanta ,czy rzecznika mieszkańców d/s kontaktów z władzami miasta.
Reszelanko masz rację problem słuzby zdrowia powinien być najwazniejszy,ale czy jest...to sie okaże ja bym chchiała od MOBA uzyskać informacje, o których mowa powyżej,jednak przewiduje,że nie uzyskam tych odpowiedzi, ponieważ będa zbyt kompromitujące dla UMiG Reszel.
Co do pani Marzeny i jej "mediacji" to uważam osobiście,że poza ulica na której mieszka inne sprawy jej nie interesują
Pani Kamilo, ja nie robię debili z forumowiczów, gdyż polemizuję konkretnie z panią, więc proszę nie wołać na ratunek wszystkich forumowiczów. Pani zupełnie nie zrozumiała mojej ironii, proszę mi wierzyć, że wcale nie trzeba robić z pani debila (przynajmniej nie to było moim celem). Pani kompletnie nie rozumie, że w Reszlu tylko dwie ulice są własnością gminy (zagadka dla pani ekspert: które ?), jak więc gmina może pisać wnioski o środki unijne na coś, co jest własnością kogoś innego ? Może pani przejrzyście to wyjaśnić mnie i wszystkim reszelanom ?
"Poczytaj sobie" - mój ty bożęciu ! zawszę słyszę to od osób, które nie mają co powiedzieć, jak się kończą konkrety, to wtedy zaczyna się: "wiem, ale nie powiem, jak chcesz wiedzieć, to sobie poczytaj", a najbardziej zabawne jest gdy ktoś z furią przykleja jakieś etykietki polityczne, w danej dyskusji zupełnie od rzeczy.... Proszę sobie darować mowę-trawę typu "dają możliwość pozyskanie środków na określone inwestycje". To my wszyscy wiemy, że na "określone inwestycje", tylko konkretnie na jakie ? Prosimy pani Kamilo o oświecenie nas reszelan, jakie to miałyby być te "określone inwestycje" na terenie Reszla, które byłyby zgodne z celami danego funduszu ? I nie pytam o żadne szczegóły, tylko ogólnie dziedziny.... poproszę chociaż o jeden przykład ....
Wiem o funduszu EFRR, ale jedyne z celów tego funduszu, które ewentualnie mogłyby znaleĽć zastosowanie na terenie gminy, to infrastruktura drogowa. Mogłyby, ale nie mogą, gdyż dróg gminnych brak...... Niestety parczki i skwerki nie mieszczą się w celach tego funduszu.
Pytania o przetarg są świetne, proszę udać się do Urzędu Gminy, zapytać i poinformować wszystkich na forum.
"tomo" - czy pan układając dużą powierzchnię polbruku na swojej posesji powierzyłby to zadanie np. księgowemu, który chwilowo jest bezrobotny ? Dla wyjaśnienia, słowo "dziadostwo" nie dotyczyło ani żadnej osoby, ani żadnej wypowiedzi na forum, a wyłącznie "produktu", jaki otrzymamy gdy zamiast fachowcami w danej dziedzinie, będziemy posługiwać się zbiorowiskiem ludzi, którzy nigdy danej pracy nie wykonywali, więc nie są w stanie wykonać jej prawidłowo. Jeżeli pan chciałby robić eksperymenty z bezrobotnymi: uda im się czy nie uda, to wolno panu robić to za własne pieniądze, na własnej posesji - ale sądzę, że nie powinno się robić takich eksperymentów za publiczne pieniądze i na publicznym majątku, bo gdyby im się nie udało, to władze miasta byłyby za to odpowiedzialne, za powierzenie zadania pracownikom do tego nie przygotowanym. Zdumiewająca jest pańska logika zaprezentowana pod koniec postu, bo jak rozumiem lekko powątpiewa pan czy parking został prawidłowo wybudowany: "zobaczymy za rok". Parking wykonywała firma brukarska, która zawodowo zajmuje się tego typu pracami - jeżeli skonfrontujemy pańskie powątpiewanie w jakość tych prac z pańską sugestią ażeby prace te wykonywali bezrobotni, to robi się dziwnie.... Czyli prace wykonane przez fachowców: to powątpiewamy - no ale prace bezrobotnych, kompletnie do tego nie przygotowanych, to w porządku... czy tak ? W kwestii UNESCO: może tak, ale jakie zabytki są własnością gminy ?
...P.S. ...
"tomo", brawa za znajomość polskich komedii ! Zacytowany tekst został użyty przez Pawlaka, gdy Zenek, podczas zwykłej rozmowy, zaczął recytować górnolotne teksty, a właściwie gazetowe komunały z tamtych lat, zamiast konkretnie odpowiedzieć na pytanie....
Po pierwsze Karolino.Po drugie nie odpowiedział Pan na żadne moje pytanie ,ciekawe dla czego. Pominę komentarz na temat robieia ze mnie debila-utwierdził mnie Pan jedynie swoim poziomem i tym,że jest pan związany z Urzedem Miasta i Gminy.
1. A kto prosi o pisanie wniosków w związku z ulicami? orientuje się Pan trochę w możliwości pozyskiwania funduszy? raczej widzę,że nie.http://www.f.pl/dotacje-ue-96.html na tej stronie znajdziecie Państwo wszelkie możliwe programy-prosze przekazać w UMiG.
2. Inwestycje:
- przedszkole, plac zabwa dla dzieci
-rewitalizacyjny plan blokowisk pozwalający na uzyskanie funduszy na docieplenie budynków
-renowacja kamieniczek i ulic, obuektów zabytkowych wpisanych w rejestr
- budownictwo społecznie może byc dotowane
-dotacje na roboty publiczne przy wykorzystaniu kapitału ludzkiego na obszarach wiejsko-miejskich
-świetlice, dom kultury,
to tylko przykłady,ale potrzebne tu są pewne uchwały Rady....ja nie będę za Państwa w urzędzie odwalać roboty, sami sobie poczytajcie i znajdzcie jedną kompetentna osobę, która wniosek napisze. Co do ulic w Reszlu...Pan naprawdę ma wiedzę zerową na temat tych programów.Ponadto rozumiem,że tam gdzie kładzono chodniki to są ulice miasta i gminy tak? I jest ich aż dwie?
Pytam o przetarg na wykonanie robót w parczku, bo takiego nigdy nie było!Pytanie: Z iloma incjatywami wystąpiła gmina Reszel?
3.Co do bruku to do tej pory nie przeszkadzało?
4.Mówi Pan,że zabytki nie są własnością gminy więc pytanie z iloma incjatywami i wnioskami wystapiła gmina Reszel do powiatu i starostwa o pozyskanie pomocy i wdrożenia odpowiednich procedur.
Próbuje Pan wmówić forumowiczom (trzeba być ograniczonym,żeby myśleć,że tylko mi,ale niech panu bedzie) że gmina nic nie ma i nic nie może....jest to totalna bzdira i robienia z ludzi idiotów. Tylko dziwne,że pewna pani ma większośc nieruchomości w ¦w. Lipce i one gminy były tak?
prosze o odpowiedĽ na wszyskie -z poprzedniego postu również - konkretne pytania które postawiłam.kto,jak gdzie. Niech się Pan podzieli swoją wiedzą...
Po pierwsze Karolino.Po drugie nie odpowiedział Pan na żadne moje pytanie ,ciekawe dla czego. Pominę komentarz na temat robieia ze mnie debila-utwierdził mnie Pan jedynie swoim poziomem i tym,że jest pan związany z Urzedem Miasta i Gminy.
1. A kto prosi o pisanie wniosków w związku z ulicami? orientuje się Pan trochę w możliwości pozyskiwania funduszy? raczej widzę,że nie.http://www.f.pl/dotacje-ue-96.html na tej stronie znajdziecie Państwo wszelkie możliwe programy-prosze przekazać w UMiG. 2. Inwestycje:
-rewitalizacyjny plan blokowisk pozwalający na uzyskanie funduszy na docieplenie budynków
-dotacje na roboty publiczne przy wykorzystaniu kapitału ludzkiego na obszarach wiejsko-miejskich
-świetlice, dom kultury,
to tylko przykłady,ale potrzebne tu są pewne uchwały Rady....ja nie będę za Państwa w urzędzie odwalać roboty, sami sobie poczytajcie i znajdzcie jedną kompetentna osobę, która wniosek napisze. Co do ulic w Reszlu...Pan naprawdę ma wiedzę zerową na temat tych programów.Ponadto rozumiem,że tam gdzie kładzono chodniki to są ulice miasta i gminy tak? I jest ich aż dwie?
Po pierwsze Karolino.Po drugie nie odpowiedział Pan na żadne mojepytanie ,ciekawe dla czego. Pominę komentarz na temat robieia ze mnie debila-utwierdził mnie Pan jedynie swoim poziomem i tym,że jest pan związany z Urzedem Miasta i Gminy.1. A kto prosi o pisanie wniosków w związku z ulicami? orientuje się Pan trochę w możliwości pozyskiwania funduszy? raczej widzę,że nie.http://www.f.pl/dotacje-ue-96.html na tej str 2. Inwestycje:
-świetlice, dom kultury,
Pytam o przetarg na wykonanie robót w parczku, bo takiego nigdy nie było!Pytanie: Z iloma incjatywami wystąpiła gmina Reszel?3.Co do bruku to do tej pory nie przeszkadzało?4.Mówi Pan,że zabytki nie są własnością gminy więc pytanie z iloma incjatywami i wnioskami wystapiła gmina Reszel do powiatu i starostwa o pozyskanie pomocy i wdrożenia odpowiednich procedur?Próbuje Pan wmówić forumowiczom (trzeba być ograniczonym,żeby myśleć,że tylko mi,ale niech panu bedzie) że gmina nic nie ma i nic nie może....jest to totalna bzdira i robienia z ludzi idiotów. Tylko dziwne,że pewna pani ma większośc nieruchomości w ¦w. Lipce i one gminy były tak?prosze o odpowiedĽ na wszyskie -z poprzedniego posturównież - konkretne pytania które postawiłam.kto,jak gdzie. Niech się Pan podzieli swoją wiedzą...
Po pierwsze Karolino.Po drugie nie odpowiedział Pan na żadne moje pytanie ,ciekawe dla czego. Pominę komentarz na temat robieia ze mnie debila-utwierdził mnie Pan jedynie swoim poziomem i tym,że jest pan związany z Urzedem Miasta i Gminy.Czekam na konkretne odpowiedzi bo zadałam konkretne pytania. Sa one niezbędne do prowadzenia dalszej dyskusji.
Zebybyło Panu łatwiej postawię je jeszcze raz-w jednym miejscu, może wtedy uzyskam odpowiedzi:
1.ile Reszel napisał projektów i wniosków o dofinansowanie na określone inwestycje??? proszę o odpowiedĽ równiez o wskazanie osoby, która się tym profesjonalnie zajumuje w UMiG w Reszlu ?
2.Ile wniosków złożono i na jakie projekty? Ile zrealizowano a ile wniosków zostało odrzuconych?
3.od kiedy Reszel ma plan zagospodarowania przestrzennego?
4.jakie ulice w Reszlu zostały objete planem rewitalizacji miasta i jakimi kryteriami kierowano się przy tworzeniu planu. Równiez istotne kolejne pytanie : kto się zajmuje ta sprawą w Urzędzie?
Cały mój post jest odpowiedzią, polemiką, i nie ukrywam, naigrywaniem się z pani napuszonych, pseudo-eksperckich tekstów. Pani w swoich tekstach roztaczała wizję niesamowitych możliwości, ponoć nie wykorzystywanych przez gminę. Mój tekst sugeruje i po części wykazuje, że pani powtarza gazetowe komunały, ale tak naprawdę, gdy trzeba zagłębić się w meritum sprawy, to nie ma pani nic do powiedzenia, i te wszystkie zapewnienia o możliwościach pozyskania środków na "określone inwestycje" są funta kłaków warte. Jak można poważnie dyskutować z osobą, która proponuje wykorzystanie w gminie funduszu unijnego na cele, które w naszej gminie nie mają w ogóle zastosowania ? Zadane przeze mnie pytania miały na celu wykazanie, że pani buja w obłokach, więc dla porządku, powtórzę dwa z nich:
1. Które ulice w Reszlu są własnością gminy ( i związku z tym można pisać na nie wnioski o fundusze unijne) ?
2. Poproszę o chociaż jeden przykład tych rzekomych inwestycji, które według pani są możliwe z funduszy unijnych ? Błagam, niech pani to wreszcie ujawni ! Reszelanie czekają na te wstrząsające wiadomości !
Rozumiem,że odpowiedzi na pytania sa dla gminy kompromitujące, prosze się nie krępować mieszkańcy Reszla wiedzą kogo wybrali i dlaczego tak to wszystko wygląda.
1. co do ulic proszę wskazać w moim tekście,że chcę pozyskiwania funduszy na ulice. Ponadto sugeruje Pan ,że w Reszlu poza dwom ulicami reszta jest prywatna. Wynika to z planu zagospodarowania???
2. Szkoda,że lenistwo pracowników urzedu jest tak daleko idace,że nie chcą sobie poczytać o możliwościach dotowania inwestycja,ale prosze bardzo-tylko przykłądy niech się urzędasy pofatygują, dlaczego trzeba im wszystko na tacy podać?:
1. Program operacyjny kapitał ludzki 2007-2013 umożliwiający -rozwiązanie problemu bezrobotnych i kompetencji pracowniuczych, co gmina nie może? Może jest jednym z podmiotów, które sa wykonawca tego projektu,ale trzeba się o to postarac prawda?
2.Program Operacyjny Rozwój Polski Wschodniej:
- Promowanie zrównoważonego rozwoju turystyki
-Trasy rowerowe
-Infrastruktura drogowa
wykonawca równiez sa jednostki sam terytorialnego, no ale trzeba sie pofatygować....
3.Program Infrastruktura i ¦rodowisko
-transport,kultura,szkolnictwo
wykonawcy:jednostki samorządu
4. No i SRK 2007-2015 np:Rozwój obszarów wiejskichi rozwój regionalny i podniesienie spójności terytorialnej.
Niech Pan odpowie na chociaz jedno moje pytanie.
Ponadto co z planem rewitalizacyjnym? gdybyście wciagnęli na plan blokowiska, wspólnoty mieszkaniowe mogłyby uzyskac np: pieniądze na ocieplenie budynków. A
Pana ironia świadczy o braku pana wiedzy.
proszę napisac ile incjatyw podjęła gmina Reszel i od kiedy mamy pplan zagospodarowania przestrzennego?
Odnośnie wpisu Moby - dróg gminnych brak? To dziwne, bo w wykazie dróg gminnych w gminie Reszel takimi drogami, położonymi w obrębie miasta, są ulice: Kasztanowa, Klasztorna, Łąkowa, Nad Fosą, Ogrodowa, Nad Sajną, Szkolna i Tylna.
I jak to jest możliwe,że nie było przetargu na renowację parczkuprzy bohaterów....jest tylko przetarg na remont chodników, chcecie tam zrobic parking? Nie rozumiem co ma firma brukarska do położenia trawy.
Pana żenujący poziom wiedzy świadczy o jednym,że siedzicie tam sobie i nic nie robice. I niech Pan nam nie wciska,że gmina nie ma żadnych możliwości jako gmina wiejsko-miejsca położona w północno-wschodniej Polsce bo to są teksty dla kretynów,których próbuje Pan z nas zrobić.
Pytam ile incjastywpozyskania środków unijnych podjęła gmina i kto sie tym profewsjonalnie zajmuje w UMiG w Reszli? Konkretne pytania konklretna odpowiedĽ, a nie jakis bełkot aby uniknąc odpowiedzi.
Uważam,że Karolina ma rację ,Mamy 2 etaty w Gminie w biurze promocji za co im to płacą.jeżdża na szkolenia ,idzie kupa szmalu na to i nic.To mlodzież jest bardziej rozgarnięta ,niz te damy.Pisza i realizują projekty, a u nas co.Jedną z Pan dano do Sw,Lipki,by tam pisała projekty, oczywiście za kasę,a w Reszlu nie ma komu.Czyli 2 etaty są niepotrzebne,a zreszta jaką one robia promocję,czy ktoś widział promocję na Dni Reszla,chociażby wokół Rynku,ani jednego banerka -obciach,kto takie bez polotu dosłownie baby zatrudnia.Żeby nie ludzie od Sportu,Kultury,Warcab nikt by o Reszlu nie słyszał.Po prostu brak nam gospodarza.
Chciałabym zauważyć,że aby promować gminę potrzebne są środki, a tych nie ma zbyt wiele. A poza tym jeśli wszyscy mieszkańcy są tak prymitywni jak Pani, to rozwój gminy nie jest mozliwy. Wy wszyscy jesteście przyzwyczajeni do tego, że wszystko dostajecie podane na tacy, a jesli trzeba się w coś zaangażować, to nie ma już komu- potraficie tylko gadać i narzekać!!!
Jakiś czas temu w gminie prowadzone były rekrutacje na szkolenia z pozyskiwania środków unijnych dla obszarów miejsko-wiejskich, na których bylam, i w Reszlu przyszły tylko 4 osoby. WSTYD!!!
aby promować gminę potrzebny jest pomysł i operatywna wykształcona ekipa,która pozyska dotacje i zrealizuje zamierzenie.
Własnie nie jesteśmy przyzwyczajeni, bo gmina nic dla nas nie robi, zupełnie nic . Dziwi fakt,że NIGDY GMINA NIE MA PIENIĘDZY to jak zarządzacie tymi funduszami,że taka bieda? To jest brak zorganizowania i brak wiedzy z zakresu podstaw ekonomii! ALe skąd nauczyciele maja to wiedzieć czy po jakiś administracyjnych szkółkach leśnych...no i oczywiście nie ma pieniędzy na zatrudnienie profesjonalistów. Więc pytam gdzie te pieniąze sa bo na pewno nie w inwestycjach!
No niby te kobiety mają wykształcenie ,ale nie nadają się do takiej pracy.Pieniądze są ,po co organizować bankiety po sesji,za to możnaby było wykonać banery na Dni Reszla ,wiele jest wydatków ,które są bezpotrzby wydawane.Gminy nie stać.Ale to może tylko prawdziwy gospodarz, a takiego nam brak,a odnośnie tych szkoleń, to kto o czymś takim wiedział,słaba promocja.
Trochę kultury, Ona... nieładnie jest tak uogólniać. Skoro wszyscy tylko "gadamy i narzekamy" z miłą chęcią przeczytam, co takiego zrobiłaś na rzecz gminy :].
I tu zrobiło się fajnie. Można rzec -tak miluśko. Niewinny temat wywołał burzę (czy coś w tym rodzaju).
Cały sukces opiera się w ludziach, mądrych ludziach, którzy pragną szczęścia i te szczęście dają innym.
Reszel to miasto sensacji, prowokacji, kto komu, za ile, zła Policja, Ľli Przystankersi, pani Marzena itd. itp.
Reszel to też miasto ludzi skromnych, mądrych i chętnych do działania. Tych mądrych jest niewielu, czy też nie chcą się ujawniać.
Gdy stawia się pytanie kto głosował na naszych Wybrańców? Najczęściej pada odpowiedĽ - mój kandydat przepadł, bo przegrał z obecnie panującym lub cos podobnego. Potwierdzacie!?
Stając się politykiem dąży się do sukcesu. Po władzę idzie się dla korzyści. Do partii należy się dla korzyści. Do kółka różańcowego należy się..., bo też ma się taką potrzebę.
Władzy się trzeba uczyć. Wybierać tych, którzy nie dla diety, czy pensji, chcą działać na rzecz społeczności lokalnej.
Urzędnik to najemnik, który będzie tak wykonywał obowiązki, jak mu nakazuje Burmistrz. Przygotowanie merytoryczne do pełnienia tej roli to już inne zagadnienie. Podobnie jak dobór kadr.
Nie dziwię się młodym zbuntowanym, ze pragną lepiej, mądrzej, szybciej, bo takie są prawa młodości. Ten ich bunt wyraża się w słowach na tym forum. Nie potrafią zorganizować własnych sił, wykorzystać wiedzy i umiejętności, bo są rozproszeni. Takimi pozostaną niezrealizowanymi indywidualistami. Pozostaję im szukać szczęścia, nie w tym kochanym mieście, tylko na obczyĽnie.
Władza zawsze da sobie radę - słynne powiedzenie „czy się stoi czy się leży.... przez lat zabezpieczyli już swoje portfele, zakupili to i tamto - wszystko to wiemy. Jednak co robimy z ich miernotą? Piszemy na forum, aby pokazać swój bunt i .... to tyle ... i a może aż tyle. Opluwamy siebie nawzajem to winna Karolina, Reszelak, Reszelanka, Kamil, Moba, Marzena i inne, chociaż z ich wypowiedzi można wysnuć watek pozytywny, nie szanujemy głupich (chociaż nie nam ich oceniać, bo to ich mądrość), atakujemy. Patrzymy na to jak komu dokopać a władza się cieszy. Prawdziwe.
Dwa obiekty bezradności są przykładem zaradności Włodarzy - 20 letnia Hotelowa (Hotel pod Królem Prus) i gotycko-barokowa plebania z 1444r. Te dwa obiekty dają obraz niemocy Władzy.
Przychodzi moment wyborów i cóż wybieramy tak samo (z niewielką korektą) to samo, bo cóż pisano by na forum. A może warto sięgnąć do wzorców sprawdzonych i już dziś rozpocząć kampanię przewietrzenia urzędu, odkurzyć te skamieniałe pomniki. Tych wzbudzających uznanie "za złote usta", piękną mówkę, ładny wygląd, od płatnych biuletynów zamieszczanych za nasze podatki w Gazecie w Kętrzynie a dzięki temu dbanie o gebelsowska propagandę sukcesu.
Co nam z tego tytułu przybyło?
Jest jeden sukces na stronie i w materiałach promocyjnych miasta piękny ślimak - symbol powolności. Czy zgadzacie się na zmianę herbu chyba nie w Reszlu jest potrzeba niedĽwiedzia
I tu zrobiło się fajnie. Można rzec -tak miluśko. Niewinny temat wywołał burzę (czy coś w tym rodzaju).
Cały sukces opiera się w ludziach, mądrych ludziach, którzy pragną szczęścia i te szczęście dają innym.
Reszel to miasto sensacji, prowokacji, kto komu, za ile, zła Policja, Ľli Przystankersi, pani Marzena itd. itp.
Reszel to też miasto ludzi skromnych, mądrych i chętnych do działania. Tych mądrych jest niewielu, czy też nie chcą się ujawniać.
Gdy stawia się pytanie kto głosował na naszych Wybrańców? Najczęściej pada odpowiedĽ - mój kandydat przepadł, bo przegrał z obecnie panującym lub cos podobnego. Potwierdzacie!?
Stając się politykiem dąży się do sukcesu. Po władzę idzie się dla korzyści. Do partii należy się dla korzyści. Do kółka różańcowego należy się..., bo też ma się taką potrzebę.
Władzy się trzeba uczyć. Wybierać tych, którzy nie dla diety, czy pensji, chcą działać na rzecz społeczności lokalnej.
Urzędnik to najemnik, który będzie tak wykonywał obowiązki, jak mu nakazuje Burmistrz. Przygotowanie merytoryczne do pełnienia tej roli to już inne zagadnienie. Podobnie jak dobór kadr.
Nie dziwię się młodym zbuntowanym, ze pragną lepiej, mądrzej, szybciej, bo takie są prawa młodości. Ten ich bunt wyraża się w słowach na tym forum. Nie potrafią zorganizować własnych sił, wykorzystać wiedzy i umiejętności, bo są rozproszeni. Takimi pozostaną niezrealizowanymi indywidualistami. Pozostaję im szukać szczęścia, nie w tym kochanym mieście, tylko na obczyĽnie.
Władza zawsze da sobie radę - słynne powiedzenie „czy się stoi czy się leży.... przez lat zabezpieczyli już swoje portfele, zakupili to i tamto - wszystko to wiemy. Jednak co robimy z ich miernotą? Piszemy na forum, aby pokazać swój bunt i .... to tyle ... i a może aż tyle. Opluwamy siebie nawzajem to winna Karolina, Reszelak, Reszelanka, Kamil, Moba, Marzena i inne, chociaż z ich wypowiedzi można wysnuć watek pozytywny, nie szanujemy głupich (chociaż nie nam ich oceniać, bo to ich mądrość), atakujemy. Patrzymy na to jak komu dokopać a władza się cieszy. Prawdziwe.
Dwa obiekty bezradności są przykładem zaradności Włodarzy - 20 letnia Hotelowa (Hotel pod Królem Prus) i gotycko-barokowa plebania z 1444r. Te dwa obiekty dają obraz niemocy Władzy.
Przychodzi moment wyborów i cóż wybieramy tak samo (z niewielką korektą) to samo, bo cóż pisano by na forum. A może warto sięgnąć do wzorców sprawdzonych i już dziś rozpocząć kampanię przewietrzenia urzędu, odkurzyć te skamieniałe pomniki. Tych wzbudzających uznanie "za złote usta", piękną mówkę, ładny wygląd, od płatnych biuletynów zamieszczanych za nasze podatki w Gazecie w Kętrzynie a dzięki temu dbanie o gebelsowska propagandę sukcesu.
Co nam z tego tytułu przybyło?
Jest jeden sukces na stronie i w materiałach promocyjnych miasta piękny ślimak - symbol powolności. Czy zgadzacie się na zmianę herbu chyba nie w Reszlu jest potrzeba niedĽwiedzia.