Komenda Wojewódzka Policji wyjaśnia okoliczności zatrzymania w Reszlu 22-letniego mężczyzny. Według świadków, policjanci po cywilnemu byli niezwykle brutalni i wulgarni. A legitymacje pokazali dopiero, kiedy świadkowie ruszyli bitemu chłopakowi na pomoc.
Przed budynkiem poczty w Reszlu granatowemu Passatowi zajeżdża drogę czarne Audi. Wyskakuje z niego dwóch mężczyzn. Podbiegają do kierowcy Volkswagena i krzyczą: "I co teraz, k... misiu?! Masz przeje...!". Wywlekają młodego chłopaka z samochodu. Rzucają go na maskę. Skuwają mu ręce z tyłu, głową uderzają o auto. Kierowca nie ma sił się bronić. Po chwili pojawia się radiowóz i mężczyzna zostaje zabrany. Tak wyglądało według naocznych świadków zatrzymanie przez policjantów kierowcy Passata.
Grzegorz Ruszczyński, Jerzy Merchel i Bogdan Luchowski nie mają wątpliwości: policjanci w cywilnych ubraniach, poruszający się cywilnym autem, najzwyczajniej w świecie pobili zatrzymanego kierowcę. - To skandal! - nie kryją oburzenia. - Myśleliśmy, że tego chłopaka napadli jacyś bandyci!
- Całe zdarzenie słyszałem przez telefon - zapewnia Bogdan Luchowski z Reszla. - Podczas tej szarpaniny Jacek wybrał numer do mnie, bo szukał ratunku. Nie zdążył rozłączyć się. Słyszałem wszystkie wyzwiska i cały przebieg tego brutalnego zatrzymania.
Zatrzymanym kierowcą jest Jacek Gabrusewicz. - Zamknęli mnie bez powodu w areszcie - skarży się 22-letni kierowca. - Badali mnie na obecność alkoholu i narkotyków, ale byłem czysty. Nie popuszczę im tego. Jak policja może bić zwykłych obywateli? - dodaje.
22-latka zatrzymali policjanci B. - ojciec z synem. Sprawą zajmie się Wojewódzka Komenda Policji w Olsztynie. Jacek Gabrusewicz złożył już skargę. - Jeżeli potwierdzą się zarzuty stawiane dwóm reszelskim policjantom, to czeka ich wydalenie ze służby - zapowiada Wiesław Skudelski, szef Powiatowej Komendy Policji w Kętrzynie.
Jacka Gabrusewicza z aresztu zwolniono po 24 godzinach. Kiedy przyszedł na reszelski komisariat odebrać kluczyki od auta, wręczono mu 500-złotowy mandat za rzekome wymuszenie pierwszeństwa na policjantach .pl
no w końcu!
Rozmowa rozpoczęta 19.02.2007, 13:34 · 46 odpowiedzi · 0 wyświetleń
Normalnie szok!!! Strażnicy Texasu czy jak ?? No i 500 za wymuszenie... kolejna parodia ! Może w końcu skończy się bezprawie... ;)
Wniosek taki:żeby w końcu ktos zrobił porządek z bezprawiem na komisariacie w Reszlu wystarczy powiadomic prasę!:)
i jeszcze jedno ciekawe co teraz maja do powiedzienia Ci,co bronili reszelskich policjntów?Była to zapewne chwila słabosci naszych stróżów prawa?tak?Mam nadzieje,że to zapoczatkuje ujawnianie innych ciekawostek z zycia reszelskiego komisariatu
się porobiło... :P:P
Ty się Solid ciesz, że prawa jazdy nie masz :P To mogłeś być Ty ! :P:P:P
Walker czuwa w Reszlu, troszkę ich poniosło, jacyś tacy nerwowi, ciekawe dlaczego ? Jak jedzie rowerzysta to wlepią mandat, a jak jest zadyma albo okno komuś leci to ich nie ma :( I jak tu budują zaufanie do obywateli ?
Czytałem ostatnio ogłoszenie, że policja w Ketrzynie szuka świadków napaści cielesnej i znieważenia słownego policjantów przez młodego człowieka (Ľródło "Gazeta w Kętrzynie").
Zabawne, że młody chłopaczek o niewielkiej posturze pobił dwóch policjantów?
A to ciekawe!Dwóch policjantów z Reszla zatrzymuje chłopaczka o 14.00 gdy pełno ludzi przewieszcza sie koło poczty i szuka jeszcze świadków napaści cielesnej na nich! Przecież to sie kupy nie trzyma panowie policjanci!Napadacie na niewinnych ludzi i z porządnych chcecie zrobić bandytów? Tak to się robiło za komuny a mamy podobno IV RP, praworządną i bezpieczną,gdzie nie ważne policjant czy bezrobotny odpowiada za swoje czyny!Za co zamyka się na 24 godziny?Strach jeżdzić samochodem, bo za złamanie jakiegoś przepisu ruchu drogowego,mogą cie wywlec z pojazdu i zapuszkować na 24 godz.To są jaja!A gdzie bohaterscy policjanci się podziewają jak jakiś nawalony gość terroryzuje rodzinę?Nie chce mi się więcaej pisać, może wreszcie zrobi ktoś z tym porządek!
A to ciekawe!Dwóch policjantów z Reszla zatrzymuje chłopaczka o 14.00 gdy pełno ludzi przewieszcza sie koło poczty i szuka jeszcze świadków napaści cielesnej na nich! Przecież to sie kupy nie trzyma panowie policjanci!Napadacie na niewinnych ludzi i z porządnych chcecie zrobić bandytów? Tak to się robiło za komuny a mamy podobno IV RP, praworządną i bezpieczną,gdzie nie ważne policjant czy bezrobotny odpowiada za swoje czyny!Za co zamyka się na 24 godziny?Strach jeżdzić samochodem, bo za złamanie jakiegoś przepisu ruchu drogowego,mogą cie wywlec z pojazdu i zapuszkować na 24 godz.To są jaja!A gdzie bohaterscy policjanci się podziewają jak jakiś nawalony gość terroryzuje rodzinę?Nie chce mi się więcaej pisać, może wreszcie zrobi ktoś z tym porządek!
Upsss... jest już TVP!!!
Upsss... jest już TVP!!!
A TVN już jedzie :)Może pani Marzena coś wspomni o "hotelowej" ?
uwazam ze wreszcie powinni dobrac sie im do tylkow.Nasza Policja jest beznadziejna.A tych dwoch "funkcjonariuszy" powinni wydalic ze stanowiska.Policja powinna dawac przyklad a nie stwarzac zagrozenie dla mieszkancow Reszla.Zdecydowanie sa coraz bardziej agresywni wobec niewinnych osob.
Co Ty Szymas po co tą masońską telewizje tutaj TVN przyjedzie będzie szkalował :P Tak w ogóle to dziwne, że ktoś tu jeszcze głosu nie zabrał... ;)
Poczekaj, zaraz gospodyni tego podwórka się wypowie :)
Och Szymasku Szymasku jakże Ty jesteś domyślny zapewniam że się wypowiem w wielu sprawach i chyba ktoś tu tęsknił za moimi wypowiedziami i... wywołałeś wilka z lasu :) A wiesz co mnie interesuje -co to za policjanci czy ktoś to wie?? Ja dopiero teraz się dowiedziałam z forum .
ja wiem:) Ojciec i syn B-tak było napisane w Olsztynskiej:)
Szymas, Szyderco, rozbawiłeś mnie nieprzeciętnie :) co do tego, którzy to policjanci to chyba nietrudno sobie skojarzyć po inicjałach ;P A co do TVN to my masonów obrażających Ojca T. nie chcemy :P:P
Zorganizujmy pikiete na przejściu dla pieszych :P:P:P
zapomniałem... :) jakoś tak mi wpis nr 15 wieje ściemą... czyżby aż tak wolno wieści się rozchodzą ? ;)
Wiesz co 4String niech Ci wieje jak chce ale mnie to osobiście nie interesuje co Ty myślisz i w delikatny sposób ODCZEP się ode mnie OK???
Dobrze że ci (niby) policianci wylecą. Ciekawe co by było jakby trafili na czwórkę pakerów a aucie, nie było by dla nich ratunku, hehe
To proste, ojciec i syn B czyli Marian i Rafał B!
obiecuje ze juz niedulgo zrobie z pedalkami pozadek
oj maryś po co wziołes gnoja do służby heheheh przez pasierba masz kłopoty heheheh i po emeryturce hhehehehehe
Mam nadzieję że na forum ukaże się końcowy rezultat tej sprawy. A tak apropo to na jakiej podstawie samochód pokrzywdzonego został zatrzymany?
No to wyżyliście się, przecież jesteście wspaniałą częścią społeczeństwa (niektórzy po wyrokach). Oceny i opinie wasze nafaszerowane są chęcią zemsty. Co do zajścia przed pocztą to są świadkowie naoczni i jesteśmy zbulwersowani że gazeta Olsztyńska pisze kłamstwa a takie osoby jak wy wykorzystujecie to do swoich celów. O winie J.B zdecyduje SˇD. Co do waszych paszkwili to świadczy że jesteście tacy sami jak ci świadkowie z gazety. Chowając się za nick (nik) nie ukryje się swojej tożsamości. Możecie się dalej wyżywać to może ktoś to prawnie wykorzysta. Wiem z doświadczenia że z ławy oskarżonego nie jest się bohaterem. ŻYCZĘ MIŁEGO DNIA.
Może dziś dowiemy się czegoś więcej z programu "Na celowniku", który zostanie wyemitowany dziś o 17:20 w TVP1
RESZELAK X, ty jesteś jak "ten kominiarz, co czyści kominy, a sam chodzi brudny" - wpadasz tu, zarzucasz wszystkim, że kryją się za nickiem, a sam się nie przedstawisz i jeszcze próbujesz wszystkich zastraszyć.
Fakt, że znamy jedynie opinię jednej strony, ale sory... to nie nasza wina.
Forum jest ogólnodostępne i zdanie może zabrać każdy...
"O winie J.B zdecyduje SˇD. Co do waszych paszkwili to świadczy że jesteście tacy sami jak ci świadkowie z gazety." no widzisz Reszelak sam twierdzisz ,że jednak są podstawy ,aby postawić ich przed Sąd:)a o wiarygodności swiadków ten sam Sąd zadecyduje nie ty.Poza tym to nie chęć zemsty to pochwała sprawiedliwosci nawet takiej zwykłej społecznej.Skoro twierdzisz,że olsztyńska pisze klamstwa to udowodnij i pozwij:)Poza tym -tak na przyszłośc -wyrażanie opinii na temat art. nie stanowi podstawy do prawnego wykorzystania:)Ciesze sie ,że w końcu odezwał sie jakis głos obronny naszych dzielnych policjantów:)
"O winie J.B zdecyduje SˇD. Co do waszych paszkwili to świadczy że jesteście tacy sami jak ci świadkowie z gazety." no widzisz Reszelak sam twierdzisz ,że jednak są podstawy ,aby postawić ich przed Sąd:)a o wiarygodności swiadków ten sam Sąd zadecyduje nie ty.Poza tym to nie chęć zemsty to pochwała sprawiedliwosci nawet takiej zwykłej społecznej.Skoro twierdzisz,że olsztyńska pisze klamstwa to udowodnij i pozwij:)Poza tym -tak na przyszłośc -wyrażanie opinii na temat art. nie stanowi podstawy do prawnego wykorzystania:)Ciesze sie ,że w końcu odezwał sie jakis głos obronny naszych dzielnych policjantów:)
Spokojnie Reszelaku... Nie wszystkich swoją miarą, piszesz że na ławie oskarżonych siedziałeś, a o mnie piszesz, że po wyroku jestem?? Poza tym widzę tutaj max 3 wpisy, w których można mówić o wyżywaniu się i w ogóle można by je usunąć. Co do tematu - ja liczę na to, że "winny J.B." sprawę wygra i że może coś zacznie się tu zmieniać... Również miłego dnia życzę :)
Ja to powiem tylko tyle wiele osób popełnia błędy , piraci drogowi warują po mieście , policja też czasem się myli . Tak a od tego jest Sąd aby roztrzygnąć czyja jest wina , czy coś zrobił ten chłopak co go zatrzymali ? wiedzą tylko policjanci i on sam nie możemy nikogo osądzać nie jesteśmy od tego i co jeszcze "HWDP" chyba to nie Twoja sprawa czy ktos jest synem czy pasierbem na chleb mu nie dajesz a i materacem nie byłeś więc nie pisz jakichś głupot bo to nie zdrowe.
Jak dla mnie to dość interesująca historia, ale chciałabym się dowiedzieć, co sądzi ta druga strona.
I proszę się nie dziwić, że ludzie jeżdżą po naszych reszelskich stróżach prawa, bo wszyscy wiedzą jak jest.
Łapia dzieci za wagary, czepiają się drobnostek a jak wychodzi na wierzch jakis poważniejszy problem to nie ma nikogo. Sama przekonałam się na własnej skórze. O co chodzi nie jest ważne, ale faktem jest, że dodzwonić się na policję nie mogłam, a na komisariat dostać się osobiscie też nie dało rady, chociaż okna są, i widziałam odpowiedzialnych funkcjonariuszy w środku. Więc nawet jesli ten artykół z Olsztyńskiej to bujda, to większość ludzi i tak w to uwierzy, bo prawie każdy był świadkiem jakiegoś przejawu głupoty i bezprawia ze strony policjantów.
Jestem bratem jednego reszlanina,który miał do czynienia zreszelską (POLICJA)on nie udowodnił i m nic,pomimo tego iż był bity przez pana M.Borowskiego do stanu pozbawienia przytomności.Slady jakie nosił na ciele,w szczególności twarzy były widoczne przez długie tygodnie.Na reszelski komisariat karetka była wezwana dopiero po upływie około godziny czasu od momentu krytycznego.Po całym zajściu i drobiazgowym opatrzeniu ran,które nosił trafił do aresztu w Kętrzynie.Nazajutrz został wypuszczony.Do domu przyjechał na przysłowiowego stopa.Gdy wszedł do domu i zaczął o wszystkim opowiadać nikt mu nie wierzył(został sam)po jakimś czasie odbywała się sprawa w sądzie wniesiona na podstawie skargi Adama.Wyrok zaszokował nawet mnie!!Adam żekomo udeżył się o futrynę przy wprowadzaniu na komisariat,a takie zeznaniejakie złożył wraz ze skargą,powodowane było obroną przed tym co sąd orzekł w sprawie:za zniewagę i pobicie funkcjonariusza na służbie skazuje pana na...!!!parodia mam wszystkie dokumenty potrzebne do ponownego rozpatrzenia tej sprawy,lecz nikt nie chce zająć się nią ze względu na jego opinię.Uważam iż każdy zasługuję na pomoc i ja będę o nią walczył nawet dla tych ze złą opinią jeśli nie zrobili tego co się im zarzuca!Adam aby zwrócić na siebie uwagę opini publicznej chwytał się każdej możliwości,ostatecznością było wejście na dach własnego bloku i próba samobójcza!To zrobiło z jego osoby wariata,a panu M.B.umyło ręce.Więc apel do Jarka Gabrusewicza:drogi Jarku agy wygrać tę sprawę wystarczy tylko wyciągnąć wnioski z podobnych!!To cosię tobie przytrafiło jest tylko kolejnym ich przewinieniem.Moim zdaniem to był czyn karalny,artykuł 280,który stanowi że:ROZBÓJ&1szy-KTO KRADNIE UżYWAJąC PRZEMOCY WOBEDZ OSOBY LUB gorząc NATYCHMIASTOWYM JEJ UżYCIEM,ALBO DOPROWADZAJąC CZłOWIEKA DO STANU nie przytomności LUB BEZBRONNOśCI PODLEGA KARZE POZBAWIENIA WOLNOśCI OD LAT 2UCH DO LAT 12.&2gi-JEżELI SPRAWCY ROZBOJU POSłUGUJą SIę BRONIą PALNą, NOżEM,PODOBNIE NIEBEZPIECZNYM PRZEDMIOTEM,LUB śRODKIEM OBEZWłADNIAJąCYM(KAJDANKI)LUB DZIAłA W INNY SPOSóB BEZPOśREDNIO ZAGRAżAJąCY żYCIU,LUB WSPóLNIE Z INNą OSOBą,KTóRA POSłUGUJę SIę TAKą BRONIą,PRZEDMIOTEM,śRODKIEM,LUB SPOSOBEM PODLEGA KARZE POZBAWIENIA WOLNOśCI NA CZAS NIE KRóTRZY OD LAT 3ECH.wniosek:gdyby któryś z nas mieszkańców reszla,lub inny obywatel polski napadl na kierowcę samochodu,obezwładnił(pobicie i rzucenie na maskę samochodu),(kajdanki),zabrał mu własność(kluczyki od auta) TO POSZEDłBY DO WIęZIENIA!!TAK MOI DRODZY WYGLąDA STANOWIENIE PRAWA W RESZLU!JEST JEDNO,LECZ NIE DLA WSZYSTKICH!
POZDRAWIAM K.SZ.
Do K.SZ! Tak słyszałam o tej sprawie i o wielu innych z podobnym finałem może w końcu ludzie zaczną dochodzic swoich praw.Proponuję skontaktować sie z tymi,co napisali arty. ich to na pewno zainteresuje, bo wyglada na to,że dochodzenie sprawiedliwości w tym kraju musi zacząć sie od mediów:(I do Reszelaka ,który próbowal straszyc konsekwencjami: żaden sąd nie uzna dochodzenia swoich praw za pomówienie.
jaki pasierb ? przeciez to syn. i to w dodatku pierwszy...moze ktos mi to wyjasni ?
Do K.Sz.:może napoisałbyś dlaczego twój wspaniały braciszek siedzi w pierdlu a może faktycznie tam jego miejsce. Prawda zaczyna wychodzic na jaw na stronie GwK jaro juz zmienia swoje wypowiedzi jednak wymusił i nie skuli go. Ciekawe jak dalej bedzie. Sądzę , że zaraz powie, że troszeczke naublizał, troszeczke szarpał sie i troszeczke olał gliniarzy. I wyjdzie jak w reklamie że to co mowi jaro i pisza gazety "To prawie prawda a tej prawdzie daleko od faktycznej prawdy". Co do wykorzystania komentarzy przed sądem to helka sie mylisz bo wyrażanie w jakiejkolwiek sposób: pomówienia, szkalowanie, znieważanie, ubliżanie to nic innego jak naruszenie prawa człowieka a jak sie narusza prawo to mozna dochodzić swoich praw w Sadzie.
Do K.Sz.:może napoisałbyś dlaczego twój wspaniały braciszek siedzi w pierdlu a może faktycznie tam jego miejsce. Prawda zaczyna wychodzic na jaw na stronie GwK jaro juz zmienia swoje wypowiedzi jednak wymusił i nie skuli go. Ciekawe jak dalej bedzie. Sądzę , że zaraz powie, że troszeczke naublizał, troszeczke szarpał sie i troszeczke olał gliniarzy. I wyjdzie jak w reklamie że to co mowi jaro i pisza gazety "To prawie prawda a tej prawdzie daleko od faktycznej prawdy". Co do wykorzystania komentarzy przed sądem to helka sie mylisz bo wyrażanie w jakiejkolwiek sposób: pomówienia, szkalowanie, znieważanie, ubliżanie to nic innego jak naruszenie prawa człowieka a jak sie narusza prawo to mozna dochodzić swoich praw w Sadzie.
a wogóle to nasz komisariat w reszlu to jeden burdel i romanse ze stażystkami AGNIESIAMI., z jedną pan komendant, pan borowski star., z drugą pan bakuła, cyrki!!!!
Na tronie GwK są zmiany w wypowiedzi jaro juz mówi, że nier kuli go i że wymusił pierwszeństwo. Ciekawe co jeszcze zmieni. W koncu okaże sie, że było całkiem inaczej niz podaje prasa. Prawda zaczyna wychodzic na jaw szkoda, że po takim czasie, że dano mozliwość wyżycia sie co niektórym na forum. Cóż mamy wolność słowa tylko zdać sobie trzeba pytanie czy uzywając takiej wolności słowa chciałbym lub chciałabym aby wobec mnie w rtaki sposób i w takim wydaniu uzuto.
zaczynaja być zmiany w wypowiedziach J.B cztałem GwK juz wymusił i nie był skuty zaraz bedzie, że troszeczkę ubliżył, troszeczkę szarpał, itp. Poczekajmy na finał. Nie sztuka jest oczerniać, opluwać. kazdy z Was mógłby być na miejscu poliocjantów - uzytkowników drogi co wtedy byście pisali jakimi słowami zeszmacilibyscie J.B. jakby komus coś sie stało. Obrzucać brudami - proste ale obiektywnie oicenic sytuacje to juz jest trudne albo nie wypada bo powiedza wazeliniarz itp. Do reszelanki czyżbyś miała żal, może skorzystaj ze strony www.jestem samotna i niedowartościowana, nikt mnie nie chce.pl.
http://ketrzyn.wm.pl/wmpl.php?main=17&c=143,3,18644,,4811&more=2
GAZETA TO UPIĘKSZYŁA I TERAZ DZIAŁA TO NA MOJˇ NIEKORZY¦Ć, SPRAWA WYGLˇDA TAK : JE¦LI ZAWINIŁWEM PRZYJMĘ KARE, JE¦LI NIE TO NIE , MAM DUŻE WˇTPLIWO¦CI CO DO TEGO CZY POLICJAŃCI ZACHOWALI SIĘ OK, POWIEM WIĘCEJ JESTEM PEWIEN ŻE ZACHOWALI SIĘ NIE TAK JAK NALEŻAŁO, ALE NIESTETY MY¦LĘ ŻE TO WIEM TYLKO JA ORAZ CI DWAJ PANOWIE B, Z PRZYKRO¦CIˇ MUSZĘ STWIERDZIĆ ŻE TAK ZOSTANIE, CHCIAŁBYM SPOTKAĆ SIĘ Z NIMI I WYJA¦NIĆ TĘ SPRAWE, ABSOLUTNIE NIE UNIKAM ODPOWIEDZIALNO¦CI , JE¦LI ZAWINIŁEM PRZYJMĘ KARE, NIE JEST TAK ŻE CHCE NAROIBIĆ IM KŁOPOTÓW, CHCE TYLKO SPRAWIEDLIWO¦CI, UWAŻAM ŻE CZY JEST SIĘ POLICJANTEM, URZĘDNIKIEM CZY MURARZEM, ZAWSZE TRZEBA BYĆ CZŁOWIEKIEM
Z TEGO CO SŁYSZAŁEM WIELE POWAŻNYCH OSÓB CHCE WYSTOSOWAĆ PISMO W TEJ SPRAWIE I NIE TYLKO W TEJ, WIĘC JE¦LI KTO¦ JEST NA TYLE ODWAŻNY ABY SIĘ DO TEGO PRZYَCZYĆ ZAPRASZAM
Nie wiem jak naprawde bylo,ale nawet jakby mieli racje to nie powinni tak sie zachowac.Policjant powinien byc opanowany w kazdej sytuacji.A tych dwoch zachowalo sie jak hołota!!!Jesli nic nie zrobiles bron swoich racji nie poddawaj sie.Ja kiedys sie poddalem i uszlo im to plazem.Jesli znowu ujdzie im to bez płazem dalej sytuacja bedzie sie powtarzac!
Szczerze przyznam, że jestem bardzo ciekawa jaki był prawdziwy przebieg tego zdarzenia...bo jakoś trudno uwierzyć mi w wersję, że reszelscy policjanci mogli być tak "okrutni i bezwzględni wobec młodego,niewinnego mężczyzny". Coś mi tu nie pasuje...faktem jest to,że zrobil wykroczenie więc powinien wysiąść z samochodu,grzecznie przeprosic,ponieść konsekwencje przyjmując mandat. Przecież każdy popełnia błedy...jesteśmy tylko zwykłymi śmiertelnikami i mamy do tego prawo. A niestety wydaje mi się, że Pan "Pokrzywdzony" nie zachował się w ten sposób. Nie można zapominać również o tym, że agresja wywołuje agresje...