Jestem mezatka z 2 dzieci powiedzcie mi co sie dzieje ze w reszlu dostaja mieszkania panny z dziecmi ja czekam na przydzial mieszkania juz od 6 lat i jakos nie ma zadnego wolnego lokalu a takie panny z dziecmi dostaja mieszkanie....Nie bede sypala nazwiskami...Jeszcze pewnie dostanie mieszkanie pewna mloda panna z dzieckiem ktorej mamusia swoja buzia napewno wywalczy mieszkanie Administracji bo czesto wypowiada sie na forum...pozdrawiam
Co sie dzieje w reszlu?
Rozmowa rozpoczęta 30.06.2008, 20:05 · 7 odpowiedzi · 0 wyświetleń
Znam kobietę z 4 dzieci mieszkającą kątem u teściowej w pokoiku ok.2/3 m2 śpią w tym pokoju wszyscy jak rozłożą łóżka nie ma jak się ruszyć teściowa ich ma dla siebie też 1 pokój nie wiele większy i oprócz tego jeszcze 2 dzieci (dorosłych) każdy zna mieszkania w bloku na ul.Słowiańskiej są 3 pokoje 1 przejściowy i 2 mniejsze w sumie mieszka tam na 1 mieszkanku 9 osób na ok 40m2 to jest SKANDAL !!! Tak zgadzam się też znam chyba tą samą pannę z dzieckiem co dostała 2 pokoje ,kuchnia,łazienka <szok> a tu tyle osób ciśnie się na 1 pokoiku to nawet nie można nazwać pokojem bo świnia w chlewie ma więcej miejsca niż nie jedna rodzina w mieszkaniu i gdzie tu szukać sprawiedliwości ???
Niestety trzeba miec kase i dobre znajomosci w reszlu a wszystko sie zalatwi.... Lecz temat jak najbardziej na miejscu bo takie zycie jest w naszym pieknym miasteczku.Znam 3 przypadki ze panna z dzieckiem dostala mieszkanie nie jestem przeciwna temu bo im tez nalezy sie jakies mieszkanko ale 2 pokoje kuchnia lazienka??? To chyba przesada a takie mezatki ktore sa na liscie juz iles lat dalej czekaja na przydzial...To SZOK i Skandal
Niestety ten problem w Reszlu jest doskonale znany. Jednym słowem prywata. Jest wiele osób naprawdę potrzebujących a odbywa się to w taki sposób o jakim Państwo piszecie ( tez domyślam sie o kim mowa...)Jesli chodzi o to gdzie szukać sprawiedliwości? Pozwole sobie po krótce objasnić,jak można taka sprawę załatwić ( bez łaski burmistrza,ale w zwykłym trybie kpa).Rada gminy w formie uchwały tworzy program gospodarowania zasobami mieszkaniowymi gminy ( art.21 ustawy o
z dnia 21 czerwca 2001 r.
o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego) wykonawca takiej uchwały jest burmistrz, który przyznaje lokal w drodze decyzji administracyjnej. Od decyzji burmistrza służy środek odwoławczy do Samorządowego Kolegium Odwoławczego. To nic nie kosztuje. Wystarczy wykazać w jakiej sytuacji zarobkowej i mieszkaniowej się Państwo znajdujecie i wtedy SKO bedzie badać podstawy wydania takiej a nie innej dec przez burmistrza oraz jej przesłanek.Przepisy wspomnianej ustawy stawiaja pewne wymogi co do przestrzeni mieszkalnej lokatorów i tak musi byc to lokal nadający się do zamieszkania ze względu na wyposażenie i stan techniczny, którego powierzchnia pokoi przypadająca na członka gospodarstwa domowego najemcy nie może być mniejsza niż 5 m2, a w wypadku jednoosobowego gospodarstwa domowego 10 m2, przy czym lokal ten może być o obniżonym standardzie. Kolejna kwestia to kto może. Istnieje również instytucja lokalu zamiennego, należy przez to rozumieć lokal znajdujący się w tej samej miejscowości, w której jest położony lokal dotychczasowy, wyposażony w co najmniej takie urządzenia techniczne, w jakie był wyposażony lokal używany dotychczas, o powierzchni pokoi takiej jak w lokalu dotychczas używanym; warunek ten uznaje się za spełniony, jeżeli na członka gospodarstwa domowego przypada 10 m2 powierzchni łącznej pokoi, a w wypadku gospodarstwa jednoosobowego - 20 m2 tej powierzchni.
Co do kategorii osób, które moga otrzymac takie lokale: generalnie trzeba tu zajrzeć w przepisy gminy,ale sa przypadki, kiedy to nawet sąd nie może odmówić prawa do lokalu socjalnego ( art.14 pkt. 4 ustawy) sa to następujace przypadki:
1) kobiety w ciąży,
2) małoletniego, niepełnosprawnego w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 29 listopada 1990 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 1998 r. Nr 64, poz. 414, z póĽn. zm.2))(19) lub ubezwłasnowolnionego oraz sprawującego nad taką osobą opiekę i wspólnie z nią zamieszkałą,
3) obłożnie chorych,
4) emerytów i rencistów spełniających kryteria do otrzymania świadczenia z pomocy społecznej,
5) osoby posiadającej status bezrobotnego,
6) osoby spełniającej przesłanki określone przez radę gminy w drodze uchwały
- chyba że osoby te mogą zamieszkać w innym lokalu niż dotychczas używany.
Piszcie, walczcie oswoje powodzenia.
Jesli mogę pomóc icos wyjasnić w tej kwestii można pisac na mojego maila. jeśli bedę mogła jakoś pomóc to sie postaram, bo serce mnie boli jak patrzę na to co się dzieje w Reszlu i ile osób jest pokrzywdzonych takimi decyzjami załatwianymi właśnie nieprawny sposób;(
Ale czy to oznacza, że można odwołać się od decyzji Burmistrza, który mieszkanie przyznał innej osobie, będącej w lepszej sytuacji ??
Zaskarzyc decyzję o odmowie przyznania i zawnioskować do SKO o sprawdzenie, czy osoba, która dostała jest faktycznie w gorszej sytuacji.