Takie pytanko: Gorzej tych KAMIENI nie dało się tam ułożyć? Z bardzo nierównego terenu zrobiono po prostu nierówny. Brawo.
Alejki cmentarne
Rozmowa rozpoczęta 01.11.2014, 19:30 · 22 odpowiedzi · 0 wyświetleń
Byłam, przeszłam,dałam radę,jestem z siebie dumna
To pewnie na plaskim obcasie. W szpikach by sie nie dalo.ale przed nastepnymi wyborami to sie zmieni. Zdejmie sie kamien polozy poolbruk.
no tak w szpilkach się nie dało.och.bo to międzynarodowy pokaz mody.
jasne.bo to międzynarodowy pokaz mody i szpilki tego dnia były najważniejsze
Boczne alejki są zrobione bardzo fajnie, z dobrej kostki. Główna niestety nie przypadła mi do gustu, ponieważ jest zrobiona z bruku (kamieni) i ułożona niedokładnie.
Główna alejka jest usytuowana wyżej niż groby przy niej położone. To tam będzie spływać woda zamiast do kratek, które w większości są w nieodpowiednich miejscach. Tę robotę należało zlecić fachowcom. Czy można było zrobić gorzej- ktoś pyta? Jeszcze nieskończone jest szansa!
ciekawe czy zarządca ma dużo kasy na odszkodowania jak popada deszcz i na tym nierównym kamieniu to przymarĽnie
ciekawe czy zarządca ma dużo kasy na odszkodowania jak popada deszcz i na tym nierównym kamieniu to przymarĽnie
dobrze położone i ludzie udepczą i ubiją i sie wyrówna
Podczas remontu mogli pomyśleć o zamontowaniu oświetlenia na cmentarzu a alejki są faktycznie do dupy można porównać alejki na cmentarzu a amfiteatrze!
Równiez uwarzam ze te alejki to nie wypał i nie dlatego ze nie mozna chodzic w szpilkach,ale dlatego ze duzo ciężej bedzie sie poruszac ludziom starszym i na wózkach inwalidzkich....
Tak jak zauważono w poście nr 9 alejki na cmentarzu i amfiteatr mają wiele wspólnego. Między innymi w amfiteatrze podstawy ławek są masywne, zbrojone jakby słonie miały na nich siadać a na cmentarnych alejkach bloki granitowe tak masywne, że chyba pod przejazd czołgu przystosowane. Wystarczyło zweryfikować projekty pod kątem optymalizacji kosztów i co najmniej na oświetlenie kasa by została. Zapewne w Urzędzie jest ktoś, kto bierze kasę za nadzór, ale ani głową, ani sam zza biurka się nie ruszył.
ktoś wie może ile to kosztowało? Czy to prawda , że 400 tysięcy?
co do kosztów - zwróćcie uwagę, że pod ziemią powstała instalacja odwadniająca. Kamyki na głównej alejce do wyrównania lub ubicia i będzie cacy
A czy ktoś pomyślał że może konserwator zabytków trzymał rękę na projekcie ?
:zxc: A to znaczy, że jeśli Konserwator Zabytków trzymał rękę na projekcie to juz dobrze tego nie można zrobić.? Nasuwa sie jeszcze jedno pytanie.. Czy ktoś pomyślał o kobietach z wózkami, osobach starszych i osobach które jeżdżą na wózkach inwalidzkich.?
no ok moze prawidlowo zaznaczono brak podjazu dla wozkow (inwalidzkich czy dzieciecych) ale to jeszcze nie koniec tej,,budowy,, miejmy nadzieje ze powstana takie podjazdy. a te schodki nie sa az tak wysokie by ludziom starszym az tak bardzo utrudnialy poruszanie sie... przeciez nie wyleja asfatu czy tez nie poloza plyt na tych alejkach
Jest jeszcze jedna kwestia, mianowicie cena. Starobruk kosztuje w detalu ok. 80 zł/m2, a zwykły polbruk 40zł. Ile więcej chodników można by wyłożyć za te same pieniądze??
W Reszlu mamy bardzo mało pieniędzy na jakiekolwiek działania, a te, które mamy wykorzystujemy w bardzo nieprzemyślany i nieekonomiczny sposób..... Ot tak, "zróbmy cokolwiek, żeby nie gadali, że nic nie robimy"
gumoleum kosztuje 20pln za m2 a piaskiem za 10pln można wysypać ze 3m2... Ludzie opanujcie się z tym liczeniem kasy
jak nie liczyć kasy, jak za 400 tyś. to wybudujesz super willę w Reszlu, a mówimy o alejkach cmentarnych. szkoda gadać
Tym co tak gęgają, że alejki kosztują 400 tys. przypominam, że większość prac na cmentarzu to odprowadzenie wód opadowych czyli drenaż cmentarza. alejki to tylko część większego zadania.
Też coś mi się o uszy obiło (nieoficjalnie), że miało to inaczej wyglądać, ale wtrącił się konserwator zabytków (?) i nakazał zrobienie systemu odprowadzającego wodę i trzeba było wyczarować 3 stówki. Co do samej nawierzchni to jest jaka jest. Mogli położyć asfalt, ale wtedy nasi potomkowie by się do nas nie przyznawali za takie barbarzyństwo. Polbruk?? Idiotyzm. Jak już wydawać pieniądze, zwłaszcza w takim miejscu to raczej należy wybrać porządną nawierzchnię, a taki bruk ostatnio dość często się używa, bo jest bezpieczniejszy od odpowiednika szlifowanego. A oświetlenie rzeczywiście by się przydało, chociaż przez tyle lat go nie było i jakoś nikomu to nie przeszkadzało.