Archiwum Forum Reszel 2005–2026Archiwum 2005–2026Temat zamknięty

święte krowy

Rozmowa rozpoczęta 15.08.2005, 18:39 · 28 odpowiedzi · 0 wyświetleń

#1 · 15.08.2005, 18:39

Jak co roku przyjeżdzam do mojego rodzinnego miasta Reszla. I jak co roku nie mogę się przyzwyczaić do miejscowych zachowań. Mieszkam obecnie w niewiele większym miasteczku w innej części Polski, ale zachowanie się miejscowej ludności jest całkiem inne. Ale o co chodzi.(?) Chciałbym się dowiedzieć po co w Reszlu są chodniki??? Ja się wcale nie dziwię że nikt ich nie odnawia skoro nikt po nich nie chodzi. Za to drogi powinny być super bo to po nich wszyscy się przemieszczają. O co tu chodzi? Za mało wypadków (potrąceń) jest w Reszlu. Przyjezdni nie wszyscy wiedzą że tu panują takie obyczaje. Jak już pisałem przyjeżdzam do Reszla co roku i co roku jest tam coraz ładniej. przyjeżdza się zatem coraz przyjemniej, ale najgorsze to te "święte krowy". pozdrowienia dla mieszkańców Reszla.

#2 · 15.08.2005, 19:20

A czemu nie mozesz sie przyzwyczaic? Przeciez ludzie wychodzą bez patrzenia na ulice tylko w samym centrum - to jest normalne zjawisko nie tylko w Reszlu... Moze w Twoim nowym miescie nie ma czegos takiego jak rynek czy starówka? 3manko...

#3 · 15.08.2005, 19:42

nie chodziło mi o wchodzenie na ulicę tylko o chodzenie po ulicy zamiast po chodniku.Reszel nie ma jednej ulicy przez całe miasteczko, więc za każdym skrzyżowaniem trzeba bardzo uważać.Nawet jak cię widzą że jedziesz wcale nie reagują.Dla nich to jest normalne.Dla mnie nie.A tak na marginesie , czy są miasteczka w których nie ma "rynku" czy "starówki". Ogólnie to mi chodzi o bezpieczeństwo, a nie o jakieś "rynki" -narka.

#4 · 16.08.2005, 08:41

A niech tam!

Ja byłabym wogóle za zakazem poruszania się po centrum miasta samochodami.

Mało jest parkingów na obrzeżach miasta?

A Reszal nie jest tak dużym miastem, że konieczne jest przemieszczenie się z jednego końca na drugi samochodem Wać Pani.

#5 · 16.08.2005, 08:42

A niech tam!

Ja byłabym wogóle za zakazem poruszania się po centrum miasta samochodami.

Mało jest parkingów na obrzeżach miasta?

A Reszal nie jest tak dużym miastem, że konieczne jest przemieszczenie się z jednego końca na drugi samochodem Wać Pani.

#6 · 16.08.2005, 22:27

Waćpani się mnie nie czepia. Gdyby sobie pani przeczytała i zrozumiała sens mojego tematu to by takich spostrzeżeń nie przekazywała.pozdrawiam

#7 · 17.08.2005, 11:26

Ej, no ale przesadzasz... Nie na każdym skrzyżowaniu, tylko pod ratuszem na ryneczku, a jeżeli już coś Ci się przytrafiło w innej części miasta, to pecha masz :D Pozdrawiam

#8 · 17.08.2005, 13:30

pecha to Ty masz bo tu mieszkasz.

#9 · 17.08.2005, 15:54

I po co się Pani Iwonko zaraz denerwujesz, chciałaś odpowiedzi to je masz! Sens słów to może Ty Ľle rozumiesz. Przeczytaj jeszcze raz swój tekst , ale uważnie,i tą ostatnią notkę również.

Nie uważam , że mam pecha (tak jak kolega )mieszkając w Reszlu.

A ulic nie zamkną, tylko Ci co wiedzą co się dzieje w sezonie letnim powinni wiedzieć jak jeĽdzić samochodem aby było bezpiecznie . W koło ratusza się Pani Iwonko nie rozpędzisz, więc taki pieszy też nie dozna uszczerbku na zdrowiu. No chyba ,że ........ .

Miłego i bezpiecznego pobytu w Reszlu życzę.

#10 · 17.08.2005, 23:12

Nikt tu się nie denerwuje. Nie wlewaj sobie. A uparłaś się na ten ryneczek. A gdzie ja piszę o chodzeniu po rynku? To jest chyba normalne że nikt po rynku nie chodzi po pasach <jak są>.Ale skoro nalegasz, proszę bardzo. Czy może pani kiedyś jechała w stronę stadionu? Niestety nie wiem co to jest za ulica<stoi na niej były młyn> .Proszę zobacz jak tą drogą się jeĽdzi. Obok "ładny" chodnik a ludzie chodzą po ulicy, a tam za dużo nie widać. Czy wiesz co się tam kiedyś stało? Ludzi i tak to nic nie nauczyło.Pożyjemy zobaczymy. Obym nie miał racji. pozdrawiam.

#11 · 18.08.2005, 11:08

akurat ja w Reszlu nie mieszkam juz od kilku lat, ale czesto bywam i po prostu lubie to miasto :P

#12 · 18.08.2005, 11:36

No i w koncu podałeś jakis konkretny powód jaki spowodował, ze przyszedłeś z tym na forum. Moze i masz racje co do tamtej ulicy (nie wiem, ja po niej często nie jezdze/chodze), ale nie pisz nastepnym razem, że tak jest na każdej. Moge się założyć, ze w Twoim niewiele większym miasteczku na Wielkopolsce też to się może przydażyć, co wcale nie musi oznaczac, ze mieszkają tam święte krowy... Rozumiesz juz o czym pisze?

#13 · 18.08.2005, 15:03

Nich się pan panie kefas tak nie złości. Nie sztuką jest kontrowanie tematów na forum, lub chęć pokazania jaki to ja jestem błyskotliwy w necie. Moim zamiarem było pokazanie pewnych nibezpiecznych przyzwyczajeń ludności w Reszlu. I to wszystko . Czy nie mam z tym racji.Po co jest to forum? Po to aby każdy mógł wyrazić swoją opinię i ja to robię. A Ty człowieku jak nie chcesz dążyć do tego aby było lepiej to nie chciej udowadniać że wszystko jest ok. A o czym tu pisać? Jakie tematy poruszać? No daj jakieś propozycje to chętnie podłączę się do "rozmowy". Z tym że uważaj, aby jakiś pan X nie zechciał uprzykszyć ci tej rozmowy.--------------------------------------pozdrawiam.

#14 · 18.08.2005, 15:41

A ja sie wcale nie złoszczę, raczej mam tu niezły ubaw. Co do wyrazania opinii, to tez wyrazam swoją. Moim zdaniem to nie jest problem ludzi, ktorzy zaszli Ci jezdnie, tylko Twoj, bo nie umiałeś sobie z nimi poradzić, a teraz przyszedłeś sie poskarżyć jak to Cie jakiś zły pieszy w Reszlu potraktował - na pręgierz go, LOL. Jesli bylo inaczej, to moze opisz zaistniałe sytuacje jak to Ci te swiete krowy smialy wejsc na drogę tylko i wyłącznie dla pojazdów. Tak, szydze sobie, nie mozna?

#15 · 19.08.2005, 14:19

NieĽle Ci idzie szydzenie PRZEMKU.Tylko po to tu wchodzisz?

#16 · 19.08.2005, 15:08

Dzieki ;) Nie tylko.

#17 · 19.08.2005, 15:57

No podaj jakiś temat. Poszydzę z ciebie. Może ktoś się podłączy. Dasz radę się wybronić czy brak Ci odwagi? PRZEMKU. narka

#18 · 19.08.2005, 16:12

Jak przyjdzie mi cos CIEKAWEGO do glowy, to nie omieszkam. Narazie wystarczy mi wywolanie flejma odpowiedzią. Z mojej strony EOT

#19 · 19.08.2005, 16:18

Czy mógłbyś rozszyfrować swoją ostatnią wypowiedz.Nie jestem enigma.

#20 · 24.08.2005, 08:54

Skoro każdy może robić co chce i nie zwraca uwagi na innych uczestników ruchu drogowego (czytaj - kierowców), proponuję zacząć jeĽdzić autami po chodnikach. Najlepiej samochodami terenowymi, albo ciężarowymi. CO WY NA TO ?

#21 · 24.08.2005, 09:47

"Skoro każdy może robić co chce i nie zwraca uwagi na innych..." Tak! tylko dlaczego zazwyczaj robimy to ze szkodą?! Jestem sama kierowcą i nieraz zastanawiam się, gdybym to ja jeĽdziła tak jak inni (młodzi kierowcy z REszla) ścinając zakrety i z tak dużą prędkością ilu z nich byłoby teraz na wózku lub gdzie indziej.

Może też mi się znudzi już zjeżdżać na pobocze bo jakiś rajdowca jedzie od strony Kętrzyna do Reszla prosto na czołówkę . Może niech powrócą patrole do Lipowej Góry! Nic nie mam do POlicji (starają się) ale na świeżym powietrzu jest miło postać.

Jak się zezłoszczę to będę na tej stronce umieszczać numery rejestracyjne samochodów (tych Panów rajdowców a może i nazwiska)i mam to w nosie. Dokąd do licha tak się spieszycie??!!!!!!!!!!!!

#22 · 31.08.2005, 00:29

Żeczywiście niema się czemu dziwić zgadzam się z poprzednikami to jest normalnie zjawisko mieszkam w Reszlu 2lata i zdążyłam się przyzwyczaić.Bo ten cały Reszel to jak taka cała duża starówka...po której się chodzi .Pozdrawiam

#23 · 06.09.2005, 06:51

ttt ! Wygląda na to, że twoja głowa tęskni za rozumem , jak Chińczyk za rowerem! ZejdĽ z ludzi i Reszla bo za mało masz wiosen aby tu podskakiwać! Skup się na temacie! A jak masz problem to napisz do "Przyjaciółki" człowieczku!!! nie pozdro.

#24 · 06.09.2005, 06:51

ttt ! Wygląda na to, że twoja głowa tęskni za rozumem , jak Chińczyk za rowerem! ZejdĽ z ludzi i Reszla bo za mało masz wiosen aby tu podskakiwać! Skup się na temacie! A jak masz problem to napisz do "Przyjaciółki" człowieczku!!! nie pozdro.

#25 · 07.09.2005, 17:00

Lesiu, spokojnie bo ci żyłka pęknie.

#26 · 13.01.2006, 08:44

Własnie w tym min. tkwi urok Reszla,że mozna chodzic po ulkicy , ja tez nie jestem z Reszla , ale uwielbiam to miasto i to chodzenie po ulicach nie wywołuje we mnie takich negatywnych stwierdzen. Kiedys czytałam ,jak turysta własnie sie tym zachwycał ,żę spokojnie mogł chodzic po ulicach a zreszta jest wiele miast gdzie tez sie chodzi , ale powiem tak w Reszlu to ma wyjatkowy smak, bo miasto jest wyjatkowe.

#27 · 28.08.2006, 16:47

hehehe bo to idioci nic nie robia to na ulice ludzi wywalaja a bo poco robic mało pieniedzy to poco niech się wszystko zawali ważne żeby pęsja była!!

#28 · 12.10.2006, 22:20

??????

#29 · 29.12.2008, 00:02

Jak się coś nie podoba to po co tu przyjeżdżasz?!

Administrator zamknął tę rozmowę. Nowe odpowiedzi nie są przyjmowane.