HPV czyli wirus brodawczaka ludzkiego, to jeden z najbardziej rozpowszechnionych wirusów. Powoduje raka szyjki macicy na którego UMIERA CODZIENNIE 5 polek... Może powinniśmy zacząć myśleć nad zabezpieczeniem reszelanek??? Zapwene przeciętnego mieszkańca reszla nie bedzie stać na tą szczepinkę ponieważ kosztuje ok. 1500 zł... Ale jak mi wiadomo niektóre gminy finansują szczepienia u młodych dziewczyn... może i gmina Reszel mogłaby to zrobić?? w końcu młode dziewczyny są przyszłością Reszla... Podkreślam że ten problem dotyczy każdego... Zarówno kobiet jak i mężczyzn... zastanówmy się... kobiet bo mogą na to zachorować, a mężczyzn bo ich ukochaną żonę lub córeczkę może spotkać to samo... proszę o komentarze... pozdrawiam...
HPV codziennie umiera 5 polek...
Rozmowa rozpoczęta 30.04.2009, 21:50 · 3 odpowiedzi · 0 wyświetleń
To zapewne byloby trudne w naszym miasteczku...ale popieram ten pomysl , poniewaz wierze ze jesli inne gminy mogly zaszczepic kobiety to nasza tez ma duze szanse na zrealizowanie tego pomyslu...Ciagnelo by to za soba wiele pozytywnych skutkow
- Reszel stal by sie jednym z miast ktore sponsoruje szczepienia ;
- Kobiety bylyby bezpieczne;
- Burmistrz dumny z realizacji planu i sprawienia ze Reszelanki nie beda narazone na to okrucinstwo;
- Dzieci nie straca swich mam a mezczyzni kobiet , ktore kochaja...
"
oczywiscie popieram pomysl. wiem, ze organizowane byly akcje dl akobiet w przedziale wiekowym od 50lat na beplatna mamografie i cytologie. bez sensu jest te ograniczenie wiekowe.raka piersi wykryto u mojej siostry,ktora miala 23lata.przykre,ze dla mlodych kobiet nie ma bezplatnych badan.
Popieram kazda akcje prozdrowotna
a ja poproszę władze miasta o zasponsorowanie mi szczepionki na czerniaka - to bardzo złośliwy nowotwór a ja mam bardzo jasną karnację skóry. Wszyscy, którzy chcą, żeby ktoś za darmo dał im szczepionki na jakieś ciężkie choroby niech się ogłasza na forum reszelskim... to tylko żart...