Archiwum Forum Reszel 2005–2026Archiwum 2005–2026Temat zamknięty

HPV codziennie umiera 5 polek...

Rozmowa rozpoczęta 30.04.2009, 21:50 · 3 odpowiedzi · 0 wyświetleń

#1 · 30.04.2009, 21:50

HPV czyli wirus brodawczaka ludzkiego, to jeden z najbardziej rozpowszechnionych wirusów. Powoduje raka szyjki macicy na którego UMIERA CODZIENNIE 5 polek... Może powinniśmy zacząć myśleć nad zabezpieczeniem reszelanek??? Zapwene przeciętnego mieszkańca reszla nie bedzie stać na tą szczepinkę ponieważ kosztuje ok. 1500 zł... Ale jak mi wiadomo niektóre gminy finansują szczepienia u młodych dziewczyn... może i gmina Reszel mogłaby to zrobić?? w końcu młode dziewczyny są przyszłością Reszla... Podkreślam że ten problem dotyczy każdego... Zarówno kobiet jak i mężczyzn... zastanówmy się... kobiet bo mogą na to zachorować, a mężczyzn bo ich ukochaną żonę lub córeczkę może spotkać to samo... proszę o komentarze... pozdrawiam...

#2 · 01.05.2009, 05:08

To zapewne byloby trudne w naszym miasteczku...ale popieram ten pomysl , poniewaz wierze ze jesli inne gminy mogly zaszczepic kobiety to nasza tez ma duze szanse na zrealizowanie tego pomyslu...Ciagnelo by to za soba wiele pozytywnych skutkow

- Reszel stal by sie jednym z miast ktore sponsoruje szczepienia ;

- Kobiety bylyby bezpieczne;

- Burmistrz dumny z realizacji planu i sprawienia ze Reszelanki nie beda narazone na to okrucinstwo;

- Dzieci nie straca swich mam a mezczyzni kobiet , ktore kochaja...

"

#3 · 01.05.2009, 08:27

oczywiscie popieram pomysl. wiem, ze organizowane byly akcje dl akobiet w przedziale wiekowym od 50lat na beplatna mamografie i cytologie. bez sensu jest te ograniczenie wiekowe.raka piersi wykryto u mojej siostry,ktora miala 23lata.przykre,ze dla mlodych kobiet nie ma bezplatnych badan.

Popieram kazda akcje prozdrowotna

#4 · 05.05.2009, 15:48

a ja poproszę władze miasta o zasponsorowanie mi szczepionki na czerniaka - to bardzo złośliwy nowotwór a ja mam bardzo jasną karnację skóry. Wszyscy, którzy chcą, żeby ktoś za darmo dał im szczepionki na jakieś ciężkie choroby niech się ogłasza na forum reszelskim... to tylko żart...

Administrator zamknął tę rozmowę. Nowe odpowiedzi nie są przyjmowane.