Praca naszej kochanej policji.Jak My mieszkańcy to widzimy.Za co szanowac a może potepiac,czy pod ich [skrzydłem] możemy czuć się bezpieczni czekam na odpowiedzi?????????????????????????
chwila prawdy
Rozmowa rozpoczęta 03.01.2007, 21:37 · 15 odpowiedzi · 0 wyświetleń
Co cię skłoniło drogi Reszelaku do napisania posta o takiej tematyce. Myślę że nasza Policja daje z siebie wszystko by było bezpiecznie, choć lubią pisać dużo mandatów bo sam dostałem z własnej głupoty ale w końcu to ich praca, a my powinniśmy sami nie dawać im do tego powodów. Jednak uważam, że na naszych ulicach małego miasta jest bezpiecznie i na razie nikt mi nic nie ukradł i się nie włamał za co ich szanuję.
Jest to bardzo ciekawe pytanko,,CO MNIE SKLONILO"Otóż wydaje mi sie -Iż ludzie czytajac ten oto post,będą mogli po cześci sami wypowiedzieć się na temat naszych stróży prawa i dzięki forumowiczom dowiemy się jak my jako mieszkańcy Reszla oceniamy ich prace,oraz Policja jaki posiada wizerunek w naszych oczach.Możliwe że odpowiedzi które napłyną w jakiś sposób naświetlą nam czy nasza wszechmocna władza daje z siebie wszystko byśmy mogli poczuć sie bezpiecznie.Uważam iż ten oto post jest interesujący wiec zapraszam wszystkich do wypowiedzi z góry dziekuje[-..]
rzeczywiscie policja daje z siebie wszystko?to czemu nie upilnowala pijanych gimnazjonow pod ratuszem?to czemu daje mandaty na prawo i lewo za byle jakie pzewinienia.takiej policij nie mozna szanowac ale na pocieszenie dodam ze nie tylko w reszlu jest taka policja>jesli by naq przyklad porownac nasze ulice i ulice ketrzyna to u nas jest jak w niebie.wiec jesli zadaniem policij jest strzec porzadku to niech robia to z glowia a nie daja plamy tak jak na sylwestra
wiem ze moze pensje nie sa za duze i ryzykowac zdrowiem sie nie oplaca ale reszelskie sklepy to latwy kasek dla zlodziejaszkow :
kilka wlaman w centrum miasta juz bylo dla prypomnienia
dwa razy wlamanie do ''popka'' bo nowy sprzecik rtv
raz pelcowizna i kurstak chyba nie jestem pewnien ale pewnie zglodnieli ogladajac filmy na sprzecie ktory wczesniej zwineli a Policja biegla i biegla na miejsce i nei dobiegla :)
pozdawiam hehe
wybic szybe w centrum miasta w Pelcowiznie i okrasc hehe
Mnie najbardziej drażni kiedy widzę jak łamią przepisy ruchu :/ Włączony kierunek przy skręcaniu to rzadkość w ich wykonaniu, chyba że jedzie za nimi jakiś samochód, do tego zatrzymywanie się na zakazach, niesprawne światło(w polonezie bo w astrze jeszcze nie widziałem ) albo stanie na skrzyżowaniach kiedy przepis wymaga odległości 10 metrów od skrzyzowania i 10 od pasów... A ja sobie idę spokojnie i patrze jak zgaszony radiowóz sobie stoi na skrzyżowaniu tak że mało nie wystaje na ul. Warmińską i do tego jeszcze na pasach, normalny śmiertelnik to by się nie wypłacił za to, a przecież radiowóz nie jest pojazdem uprzywilejowanym dopóki nie ma włączonego "koguta". Jeszcze odnośnie koguta to wydaje mi się, że kiedy patrolują miasto to powinien się świecić napis policja czego jednak w polonezie nie widać... To tyle ode mnie pozdrawiam (mam nadzieję, że nie zginę za to heh )
Wiecej do zarzucenia mam chyba Straży Miejskiej niż policji. Działania Straży nie widzę poza sciąganiem haraczu od handlujacych na bazarku.
Nasi "starzy" policjanci, P. Sojecki, P. Kras i P. Borowski są w porządku. Trudniejszy kontakt jest chyba z tymi młodymi, chociaż ja sama nie miałam z nimi styczności - dochodzą do mnie tylko jakieś komentarze.
Pozwole sobie przedstawić pare cytatów zasad etyki zawodowej policji a wiec:
:§ 1
1. Zasady etyki zawodowej policjanta wynikają z ogólnych wartości i norm moralnych uwzględniających specyfikę zawodu policjanta.
2. Obowiązkiem policjanta jest przestrzeganie zasad etyki zawodowej.
§ 2
W sytuacjach nieuregulowanych przepisami prawa lub nieujętych w niniejszych zasadach etyki zawodowej policjant powinien kierować się zasadami współżycia społecznego i postępować tak, aby jego działania mogły być przykładem praworządności i prowadziły do pogłębiania społecznego zaufania do Policji.
§ 3
Policjant powinien wykonywać czynności służbowe według najlepszej woli i wiedzy, z należytą uczciwością, rzetelnością, wykazując się odpowiedzialnością, odwagą i ofiarnością.
§ 4
Policjant we wszystkich swoich działaniach ma obowiązek poszanowania godności ludzkiej oraz przestrzegania i ochrony praw człowieka, w szczególności wyrażający się w:
1) respektowaniu prawa każdego człowieka do życia;
2) zakazie inicjowania, stosowania i tolerowania tortur bądĽ nieludzkiego lub poniżającego traktowania albo karania.
§ 5
Policjant, podejmując decyzję o użyciu broni palnej lub zastosowaniu środków przymusu bezpośredniego, powinien zachować szczególną rozwagę i stale mieć na uwadze charakter tych środków.
§ 6
Postępowanie policjanta w kontaktach z ludĽmi powinna cechować życzliwość oraz bezstronność wykluczająca uprzedzenia rasowe, narodowościowe, wyznaniowe, polityczne, światopoglądowe lub wynikające z innych przyczyn.
§ 7
Policjant powinien przestrzegać zasad poprawnego zachowania, kultury osobistej i dbać o schludny wygląd.
§ 8
Wykonując zadania służbowe, policjant powinien dostosowywać swoje zachowanie do sytuacji i cech osób uczestniczących w zdarzeniu, w szczególności wieku, płci, narodowości i wyznania, a także uwzględniać uzasadnione potrzeby tych osób.
§ 9
W trakcie wykonywania czynności służbowych policjant powinien zachować szczególną wrażliwość i takt w stosunku do ofiar przestępstwa lub innego zdarzenia, udzielać im możliwie wszechstronnej pomocy, a także dbać o zachowanie dyskrecji.
§ 10
Zawiadamiając osobę o zamachu na jej dobra lub przekazując rodzinie wiadomość dotyczącą osoby bliskiej, która stała się ofiarą przestępstwa lub innego zdarzenia, policjant powinien zachować takt.
§ 11
Policjant jako funkcjonariusz publiczny powinien wystrzegać się korupcji w każdej postaci oraz zwalczać wszelkie jej przejawy.
§ 12
Policjant nie może wykorzystywać swojego zawodu do celów prywatnych, a w szczególności nie może wykorzystywać informacji uzyskanych w związku z wykonywaniem obowiązków służbowych ani uzyskiwać informacji do tych celów przy użyciu służbowych metod.
§ 13
Policjant powinien zachować dyskrecję w odniesieniu do informacji mogących zaszkodzić społecznie pojętemu dobru służby lub dobremu imieniu osób uczestniczących w czynnościach podejmowanych przez policjanta.
§ 14
Stosunek policjanta do innych policjantów powinien być oparty na przestrzeganiu zasad poprawnego zachowania, poszanowania godności, a także tolerancji w zakresie nienaruszającym porządku prawnego.
§ 15
Policjant powinien w miarę możliwości udzielać pomocy innym policjantom w realizacji zadań służbowych oraz wspierać w rozwiązywaniu ich problemów osobistych.
§ 16
Przełożony powinien dawać podwładnym przykład nienagannego zachowania, w szczególności nie powinien nadużywać stanowiska, funkcji, stopnia policyjnego w celu poniżenia podległego policjanta.
§ 17
Przełożony powinien zapewnić podległym policjantom właściwe warunki wykonywania zadań i rozwoju zawodowego oraz dbać o atmosferę pracy i dobre stosunki międzyludzkie.
§ 18
Kierując działaniami podległych policjantów, przełożony powinien wydawać jasne i zrozumiałe polecenia oraz inspirować i motywować ich do działania.
§ 19
Przełożony, oceniając podległych policjantów, jest zobowiązany kierować się jasno określonymi i znanymi im kryteriami oraz sprawiedliwością i obiektywizmem.
§ 20
Przełożony powinien wysłuchać podwładnego w sprawach zawodowych i osobistych oraz udzielić mu wsparcia bądĽ pomocy, z zachowaniem dyskrecji.
§ 21
Policjant powinien rzetelnie wykonywać polecenia przełożonego oraz odnosić się do niego z szacunkiem.
§ 22
Policjant powinien stale doskonalić i uzupełniać swoją wiedzę oraz umiejętności zawodowe, a także dbać o sprawność fizyczną.
§ 23
Policjant powinien dbać o społeczny wizerunek Policji jako formacji, w której służy i podejmować działania służące budowaniu zaufania do niej.
§ 24
Policjant nie powinien akceptować, tolerować ani lekceważyć zachowań policjantów naruszających prawo lub zasady etyki zawodowej.
z poszanowaniem autor tekstu
Uważam moi mili , że czy policja będzie robić porządek czy nie to i tak będziecie przeciwko niej. Ale z tego co słyszałem jeden z policjantów czytał te posty i powiedział , że w tym roku szczególnie zadbają o społeczeństwo w tym mieście. Ja bym był za tym żeby policje zawiesić na kilka miesięcy, a wtedy wszyscy byśmy mieli do niej szacunek bo to jest najbardziej niewdzięczna praca.
moim zdanie policja Reszelska jest spoko. Więc nie wiem dlaczego, piszecie takie posty na temat ich, widocznie nie macie kogo sie juz czepiać. Droga Policjo Ja Zawsze Będę was popierać
pa
Drogi reszelaku2 wydaje mi się, że przeciwko policji to chyba nikt nie jest, bo jednak jakiś porządek tu trzymają, ale to tylko takie moje spostrzeżenie. Nie rozumiem tylko jednego - jeżeli ja mogę dostać mandat od Policji za nie włączenie kierunkowskazu bądĽ niesprawne światło, to dlaczego oni mogą sobie bezkarnie tak jeĽdzić? Przecież Policja powinna świecić przykładem...
Ich jazda po ulicach Reszla zawsze wzbudzała emocje, dziś już jeżdżą spokojniej i rozważniej, chyba czytali posty :)
Ucieszyła mnie ta oto wiadomość przekazana od reszelaka2 <z tego co słyszałem jeden z policjantów czytał te posty i powiedział , że w tym roku szczególnie zadbają o społeczeństwo w tym mieście> aczkolwiek zastanawiam sie czy aby nie sa to puste słowa skierowane po to by zapomnieć o problemie, który nam wszystkim niedaje spokoju a zarazem bezpieczeństwa obym sie mylił.
Ika znajdziesz wyjaśnienie na swe pytanko w drugiej odpowiedzi.
Zgodze sie tu z 4 stringiem przecież Policja powinna świecić przykładem...I cóz mamy jak narazie wszystko co przeciwko przemawia.
Szymas nie jest to jedynym problemem jak <ich jazda> ale np handlujaca rodzinka paierosami pod przykrywką na rynku czy pijana mlodzież buszujaca na terenie calego miasta oraz wiele podobnych spraw które nas otaczaja.A niezapominajmy iż nasi dzielni chłopcy sa by nas chronić i pilnować reszelskiej i nietylko społeczności, poniekąt biorą za to pensje.Jeszcze pozwole sobie skierowac słowa do naszego reszelskiego szeryfa,szanowny panie Mirku może to jest dobra chwila by to pan wzioł calą sprawe w swe ręce i poprowadził to jak <CHUCK NORIS> z serialu strażnik teksasu <poniekąd jest pan bardzo w naszym mieście z nim kojażony> z wyrazami szacunku autor postu
No chodzi pijane gimnazjum (to chyba najbardziej boli), a gdzie są rodzice, to ja nie wiem. Widocznie społeczeństwo zatraca się. Smutne, ale prawdziwe.
Nasza policja jest do dupy, szczególnie młodzi,ci niedoswiadczeni, którzy chyba studiując niczego sie nie nauczyli. panie borowski troche dystansu, z tego co pamietam tez byl pan mlody i nie zawsze grzeczny...
i dlaczego panowie policjanci przepędzają młodych, trzeĽwych ludzi z centrum, gdy tylko robi się póĽno ?? To chyba wolny kraj...