Nie wiem dlaczego ktos sie ludzil ze czat z burmistrzem da jakies konkrety-Nigdy!!!Od wielu lat poruszane sa te same tematy i sprawy i ... tylko sa poruszane!czas sie wziasc do roboty!!hotelowa fonntanna pijacy pijacy za baszta zle chodniki nie lad nawet na cmentarzu, a to tylko wierzcholek gory lodowej!Panie burmistrzu drodzy (w sensie doslownym i finansowym)DO ROBOTY!!!!!!!!!!Chcemy KONKRETNYCH DZIALAN!!!
P.S. przypominam o mlodziezy!!
Nic i nic i zero!
Rozmowa rozpoczęta 25.04.2008, 03:25 · 69 odpowiedzi · 0 wyświetleń
Proponuję zainwestować w słownik ortograficzny...
e tam w słownik;) Ja popieram w Reszlu dzieje się kompletne ZERO! Ja bardzo żałuję,że nie wzięłam udziału w czacie i bardzo mnie cieszy,że ludzie piszą o zaniedbaniach tutejszych władz! ZMIEŃMY TA RADE I BURMISTRZA W PRZYSZŁYCH WYBORACH! Dosyć lenistwa i prywaty!Oni juz nic nie zrobią bo po co? wychodzą z założenia,że ciemny naród wszystko kupi. Otóż drodzy Państwo NIE! NIE KUPI!!!!!!!!!!!!!! Przez tyle lat zrobiliście wielkie NIC kto miał sobie pozałatwiać pewne sprawy to załatwił i tyle! Dla zwykłego obywatela przeciez nie trzeba się starać! A ja tam czekam kiedy hotelowa się zawali, kiedy połamię sobię nogi idąc po chodniku albo kiedy jacyś przystankersi zrbia jakiemuś dziecku krzywdę! Będa się wtedy radni i burmistrz gimnastykować!
Nadal wybierajmy na burmistrza nauczycieli wtedy nadal będzie tak jak jest!Działania zachowawcze polegająca aby nikomu nie zaszkodzić i nie pomóc...aby do następnej kadencji!Ile lat straciliśmy,co przez obecnego Burmistrza zostało zbudowane?Tylko hala sportowa,a ile budynków mieszkalnych?ZERO!!! Więcej w tym czasie wyburzono!Ilu inwestorów przyciągnięto?Czym próbowano ich zachęcić by inwestowali w Naszym mieście? Za dwa lata sprawa Hotelowej będzie sztandarem wyborczym?Tą i poprzednie rady i obecnego Burmistrza przerosło!!! TRAGEDIA! Podobnie ze starą Plebanią!A wszystko w centrum miasta,pod oknami Burmistrza!Turyści z niedowierzaniem kręcą głowami i pytają gdzie gospodarz!Ale do syfu można widocznie się przyzwyczaić!do kierowania gminą trzeba kogoś z jajami,kogoś kto będzie zarządzał tak jak swoim majątkiem,komu będzie zależało!Po co ja to piszę... i tak do końca tej kadencji nic się nie zmieni.... nadal 10 mb chodnika będą układać "interwencyjni" przez dwa tygodnie!Więc niech się ktoś zastanowi nad remontem nawierzchni w centrum miasta bo to już będzie katastrofa,dwa lata zakorkowane Stare Miasto!To pewne!
Tytuł posta jak z piosenki disco polo. Pasuje jak ta lala.
czy naprawdę w Reszlu są ludzie, którzy nie rozumieją, że plebania i Hotelowa nie są własnością gminy ? Czy to przerasta możliwości intelektualne niektórych forumowiczów ? Ręce opadają. Niestety potwierdza się mój niedawny tekst na temat poziomu wiedzy niektórych forumowiczów (dla zainteresowanych: temat nr 816, wypowiedzi nr 17,18,19,20). Potwierdza się, ale jakoś nie jest mi z tego powodu wesoło...
No dobrze hotelowa i plebania nie. A kanalizacja w robawach? a oświetlenie w czernikach? a chodniki? a brak nowych budynków ?a skwer z fontanną? a przystanek na Mazurskiej? to co? a pani z adm? a brak planu zagospodarowania?Do tego się nie odniesiesz? A jaki Ty poziom soba reprezentujesz obrażając innych forumowyczów tylko, dlatego,że twierdzisz,że coś wiesz? Jak wiesz to łaskawie napisz, a nie plujesz na nas. albo nie-pluj jest weselej;) Płaca Ci za pisanie takich wywowód ad personam:)Serdecznie pozdrawiam i czekam na kolejne wyzwiska pod moim adresem , bo przeciez na tyle Cię tylko stać;)Tak wiem wiem! to nie jest merytoryczna, twooim zdaniem dyskusja, bo musiałabyś przyznać nam rację!
Moba!Niedługo w gminie nic pewnie nie będzie własnością gminy!Na temat poziomu intelektualnego...to zajmij się swoją osobą!Jeżeli coś przerasta możliwości działania i przez kilkanaście lat nie udało się nic zrobić,nawet gdy nie jest to własnością gminy to o czym ta rozmowa!Po prostu trzeba odejść i powiedzieć ,że nie dam rady!Przypomnij sobie plakat wiszący nad Hotelową powieszony kilka dni przed wyborami na Burmistrza!Zapomniałaś?Wtredy można było?
Moba!Niedługo w gminie nic pewnie nie będzie własnością gminy!Na temat poziomu intelektualnego...to zajmij się swoją osobą!Jeżeli coś przerasta możliwości działania i przez kilkanaście lat nie udało się nic zrobić,nawet gdy nie jest to własnością gminy to o czym ta rozmowa!Po prostu trzeba odejść i powiedzieć ,że nie dam rady!Przypomnij sobie plakat wiszący nad Hotelową powieszony kilka dni przed wyborami na Burmistrza!Zapomniałaś?Wtredy można było?
Reszelak całkowicie się z Tobą zgadzam dosyć rządów Państwa nauczycielstwa, którzy załatwiają tylko swoje sprawy!I trzeba pokazać,że Reszelacy nie boją się wypowiadać swojego zdania i niepodoba im sie prywata i bezczelne nas olewanie. Od razu napisze i uprzedzę pewne wywody : MAM PRAWO PISAC CO CHCĘ JAK CHCĘ I GDZIE CHCE I BĘDĘ ROBIĆ TO NA FORUM BO MI SIE TAK PODOBA!PONADTO KAZDY KTO BĘDZIE CZYTAŁ O NIERÓBSTWIE I PRYWACIE MOŻE DWA RAZY POMY¦LI ZANIM ODDA GŁOS W KOLEJNYCH WYBORACH NA TYCH CO ZAWSZE!;)Niech wkońcu młodzi ludzie w Reszlu dojdą do głosu, bo to chyba jedyna nadzieja dla naszego miasteczka!
To może kolejno i po jednym temacie. Reszelak: co według Ciebie gmina może zrobić z Hotelową i plebanią (wiedząc, że to jest własność prywatna) ?
nie wiem co Reszelak odpisze, ale ja chętnie poczytam odpowiedzi na moje konkretne pytania;) Pozdrawiam serdecznie!
ale ja mam pomysł na te obiekty grożące katastrofa budowlana Gmina może się zwrócić do właściwego organu o zastosowanie art. 67 prawa budowlanego czy nie może? Pomijam już fakt ,że PINB mógłby sam się tym zająć,bo idzie im to jak krew z nosa. Hotelowa była hasłem wyborczym więc miłoby było gdyby gmina chociaż w tym pomogła., skoro nic więcej nie może. Szybcie PINB podejmie działania na wniosek ( bądĽ prośbę ) Burmistrza niż moja Reszelaka czy innego mieszkańca. To samo tyczy sie plebanii!
No i pojawia się pytanie czy Gmina nie ma uprawnień wynikających z możliwości zawartej w art. 82a prawa budowlanego,bo jesli ma to tym wieksza bezczelnośc!Oszczędzę fatygi: Art. 82a. Starosta może powierzyć gminom, w drodze porozumienia, prowadzenie spraw z zakresu swojej właściwości jako organu administracji architektoniczno-budowlanej, w tym wydawanie w jego imieniu decyzji administracyjnych, z wyjątkiem spraw, w których inwestorem jest gmina, komunalna osoba prawna lub inna komunalna jednostka organizacyjna.
No jak tam Reszelak ? Doczekam się odpowiedzi ?
A nie odniesiesz się do moich argumentów?
No i co moba doczekam się ? Pewnie nadal uważasz,że nie przedstawiam zagadnienia merytorycznie?;)
Jeśli Burmistrz nie ma takiego prawnika,który doprowadziłby przez te lata do finału Hotelową...to przykre.Nie wierzę,że przez tyle lat nic nie dało się zrobić,dopiero w styczniu tego roku odbyła się sprawa!Wcześniej mówiono,że nie ma kontaktu z właścicielem,a ogloszenie o sprzedaży z nr telefonu było w internecie!!!Pojawia się też jeszcze jedna sprawa tzw,zajęcie pasa drogowego!Właściciel Hotelowej już dawno powinien mieć komornika na karku,bo z tego co wiem opłaty z tego tytułu są straszne!A przez tyle lat nazbierało się!Tylko niech nikt nie mówi,że ogrodzenie stoi na drodze bezpłatnie,bo jakoś dziwnie cicho w tym temacie.Pewnie nie płaci :-) bo po co!
Moba!Co z Tobą!Już się nie mądrzysz?Co z Twoim intelektem?Co powiesz nt. przytoczonych powyżej artykułów i faktów!Bronisz kogoś czy naprawdę leży Ci na sercu interes miasta i mieszkańców?
Reszelak, zadajesz pytania, na które już dawno odpowidziano i gdybyś interesował się sprawami gminy naprawdę i nie tylko po to aby komuś dokopać, to wiedziałbyś o tym. Dla przypomnienia: 1) prawo własności jest jednakowe dla wszystkich, niezależnie od tego jaki prawnik zajmowałby się tym, to jest po prostu cudzy teren 2) pas drogowy nie jest również własnością gminy, więc nie może ona nakładać żadnych kar za jego zajęcie. 3) znajomość numeru telefonu, nie oznacza, że ktoś odbiera telefony - a nawet jeżeliby odebrał, to co z tego miałoby wyniknąć ? Jeśli facet nie ma kasy, to można sobie z nim gadać do woli. No więc, wracając do mojego pytania, to co może zrobić gmina w tej sprawie ?
Moba ja już napisałam, co może zrobic odpowiesz na moje pytania? Reszelak widze,że moba unika konfrontacji z moimi argumentami, więc proszę zrób kopiuj-wklej to może się dowiemy co ona/on na to?:)
helka, mam już dość prostowania Twoich kłamstw i insynuacji. Pozwól, że spokojnie dokończę dyskusję chociaż z jednym forumowiczem.
co jest kłamstwem i insynuacją stan faktyczny czy przepisy prawa? Co ciężko sie przyznac,że mam rację?Pozdrawiam Cię Moba serdecznie lubię jak sie tak wijesz z braku logicznych kontrargumentów co do moich wypowiedzi;) BUZIAK
Moba.Mozesz robić za rzecznika urzędu czy burmistrza.Tylko odpowiadaj na konkretne pytania.Co powiesz nt.art z prawa budowlanego cytowanych przez helkę?Ja wiem,że trzeba być obiektywnym....więc powiedz co takiego zrobiono przez lata urzędowania obecnego Burmistrza,co takiego się zadziało,co ciekawego zrobiono prócz tego co musiano!Z tego co mi wiadomo zrobienie placu zabaw dla dzieci przerasta możliwości obecnej władzy!
Fontanna? Po co się trudzić....itd. itp!
Reszelak jesli nie zrobi Ci to problemu zapytaj urazona Mobę ( która uwaza, że mój niski poziom intelektualny nie zasługuje na jej uwagę, a moje arg. i dyskusję) dlaczego przez tyle lat nie powstał plan zagospodarowania? co z Czarnowcem? Co z Robawami? Co z brakiem wody na Wólce?Reszelak i to nie dwa lata,ale wiele wiele więcej;)Przepraszam,że stwarzam problem ale JA CHCE SIE W KOŃCU DOWIEDZIEĆ NA CZYM POLEGAJˇ TE MOJE RZEKOME KŁAMSTWA A NAJWAZNIEJSZE JEDEN ARGUMENT NA TO,ŻE
SIĘ MYLĘ A BURMISTRZ I RADA SA SUPER SPRAWNI!
Typowe. Nie jesteś w stanie merytorycznie dyskutować. Chętnie odpowiem na wasze pytania, ale bez chaosu. Celowo wytypowałem jeden, konkretny temat, żeby go ostatecznie wyjaśnić, nie rozmieniając dyskusji na dziesiątki pobocznych wątków. Widzę jednak, że i to nie pomogło. Reszelak, gdy okazało się, że nie ma nic do powiedzenia na temat plebani i Hotelowej - chociaż chwilę przedtem ział jadem na te tematy - to po prostu nie odpowiada nic, i z wdziękiem zmienia temat. Typowe. Rozumiem, że temat plebani i Hotelowej mamy wyjaśniony i możemy przystąpić do kolejnych tematów ?
No nie został wyjasniony bo nie odniosłaś sie do nieróbstwa gminy mimo możliwości prawnych!
No nie został wyjasniony bo nie odniosłaś sie do nieróbstwa gminy mimo możliwości prawnych!
Temat możliwości prawnych gminy nie został przeze mnie poruszony, ponieważ żaden z forumowiczów nie sformułował wobec gminy żadnych zarzutów w tej sprawie. Na razie padają jedynie pytania typu "może czy nie może", albo "co powiesz o artykule...". Jeżeli zostanie sformułowana konkretna teza to chętnie ustosunkuję się do niej. Co do buziaków od helki, to czemu nie ? Ale wiedz, że lubię tylko z języczkiem.
Konkretna teza brzmi: czy gmina skorzystała z możliwości prawnych, aby doprowadzić do rozbiórki hotelowej na podstawie przepisów pr. budowlanego? Z języczkiem to kazdy woli;)
Pytanie drugie przez ile lat gmina nie ma planu zagospodarowania przestrzennego?
Pytanie trzecie dlaczego infrastruktura wodno-kanalizacyjna kończy się na tabliczne Robawy?
Pytanie czwarte: dlaczego nie ma należytego oświetlenia w Czarnowcu?
Czy zagospodarowano skwer z fontanną?Może zalesić hehhhe?
Dlaczego na stonie BIP Reszel nie ma budżetu? Dlaczego 23 kwietnia 2008r na stronie BIP Reszel zamieszczono informację o naborze na stanowiska do urzędu skoro termin składania podań minął bodajże w lutym i wtedy tez został rozstrzygnięty?
Z góry Moba dziękuję za rzeczową i rzetelna odpowiedĽ na moje pytania. Pozdrawiam!(może lepiej bez większych czułości;)
OdpowiedĽ brzmi: na podstawie prawa budowlanego gmina nie ma możliwości prawnych doprowadzenia do rozbiórki Hotelowej. Jedziemy z następnym tematem ?
A nie mogła pomóc? Mogła;)przeciez szybciej działa organ na prośbe innego organu prawda?Reszta pytań po kolei w kazdym poście
Chociaż twoja teza, nie jest tezą tylko znowu pytaniem, ale odpowiadam, ponieważ domyślam się, że twoją intencją było postawienie tezy, że gmina posiada możliwości prawne w tym zakresie.
Co z reszta moich pytań?
Widzę, że nie możesz pogodzić się z porażką i ciągniesz temat dalej, więc dokończmy go. Skoro jest już jasne, że gmina nie ma możliwości prawnych w tej sprawie, to jeszcze kwestia: "czy mogła pomóc" ? Pytanie moje: komu gmina miała pomóc i w jaki sposób ?
Teza brzmi: gmina nie zwróciła się do PINB w celu przeprowadzenia procedury rozbiórki hotelowej na podst. art. 67 pr budowlnego. a prawo jej tego nie zakazuje.;)
Pomóc obywatelom w zadbaniu o ich bezpieczeńswto zwracając się do PINB ;)Co z reszta moich pytań?
OdpowiedĽ brzmi: kłamiesz twierdząc, że gmina nie zwróciła się do PINB z odpowiednim wnioskiem. Z resztą twoich pytań będzie to, co było zapowiedziane, skończmy wreszcie chociaż jeden temat.
a w sprawie czułości: to ty zaczęłaś ! Buziaki przesyła się osobom z którymi jest się w zażyłych stosunkach - stąd moja odpowiedĽ w tej sprawie.
Skoro twierdzisz,że się zwróciła to nie wierząc Ci oczywiście to sprawdzę i podam datę i treść tej korespondencji, tym którzy czytają forum.( przypominam tylko,że twierdziłeś/aś,że gmina nie ma możliwości prawnych w ingerowanie we własnośc prywatną i nie ma możliwości prawnych, sam/a zadawałaś Reszelakowi, co mogła zwrobić-ale skoro sie mimo to zwróciła to bardzo się cieszę, czekamy na efekty pracy PINB w oparciu o ten wniosek;) Więc ten temat niech bedzie skończony do czasu uzyskania przeze mnie stosownych dokumentów-postaram się je zamieścic na forum.W odniesieniu do tego,że odniosłam porazkę, jak twierdzisz informuje,że porazką i to nie moją będzie katastrofa budowlana lub śmierć któregoś z mieszkańców pod gruzem hotelowej Więc jak sobie zyczysz w tej chwili temat uznaję za zakończony. Więc niecierpliwie czekam na rzetelna odpowiedż na moje kolejne pytania najlepiej z podaniem podstawy prawnej, ewentualnej informacji-o ile to nie problem- jakie sa sygnatury stosownych dokumentów. Pozdrawiam
Buziak jest równieżwyrazem sympatii. Przepraszam, jesli w jakikolwiek sposób Cię to uraziło-nie zrobiłam tego z premedytacją
Jeszcze wyjaśnienie kwestii kolejnego kłamstwa, które ci zarzuciłem - pytałaś jakież to kłamstwo, więc dla porządku wyjaśniam. Chodzi o twój cytat z prawa budowlanego, art. 82a (wypowiedĽ nr 13). Dokładna treść artyukułu 82a brzmi: "Starosta NIE MOŻE powierzyć gminom, w drodze porozumienia, sprawy z zakresu swojej właściwości jako organu administracji architektoniczno-budowlanej. Przepisu art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 5 czerwca 1998r. o samorządzie powiatowym (Dz.U z 2001r. Nr 142, poz. 1592) nie stosuje się." Po prostu żałosne.
nie wiem czy wiesz,że wygasł w grudniu 2003r. co do tej pory było zrobione w sprawie hotelowej ?:)
nie wiem czy wiesz,że cytowany przeze mnie przepis wygasł w grudniu 2003r. co do tej pory było zrobione w sprawie hotelowej ?:)